Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα «μίνι» σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

«Να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους οι Σύροι» επαναλαμβάνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

«Οι Σύροι θα πρέπει να αφεθούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις» επανέλαβε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το κατά πόσο η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο ν' αλλάξει την αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας «σκληρής» απόφασης κατά της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη «γιατί την τελευταία φορά που έγινε αυτό, στην περίπτωση της Λιβύης, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε με πολύ λανθασμένο τρόπο την απόφαση αυτή και εξαπολύθηκε επίθεση στη Λιβύη».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν ενώ το Σαββατοκύριακο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναμένεται να συνεδριάσει, για άλλη μια φορά, ο Αραβικός Σύνδεσμος για το ζήτημα της Συρίας. Σε αυτήν τη σύνοδο θα συμμετάσχει η «ομάδα εργασίας» που έχει συσταθεί για το θέμα, δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, του Σουδάν, του Ομάν και της Αιγύπτου, όπως και ο ΓΓ του Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι. Επί τάπητος, θα τεθεί η θετική αντίδραση της Δαμασκού στο ενδεχόμενο ανάπτυξης Αράβων παρατηρητών στη χώρα ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αραβικού σχεδίου αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Η Δαμασκός, όμως, θέτει ως όρο την άμεση ανάκληση όλων των κυρώσεων που ο Σύνδεσμος έχει αποφασίσει σε βάρος της, αρχής γενομένης από την αποπομπή της από τα όργανά του και στη συνέχεια τερματισμό των οικονομικών μέτρων. Ούτως ή άλλως, οι οικονομικές αυτές κυρώσεις είναι συζητήσιμο το πόσο, πραγματικά, πλήττουν τη Συρία, αφού οι δύο βασικοί της εταίροι, Λίβανος και Ιράκ, έχουν διαφωνήσει και δεν τις εφαρμόζουν ενώ, όπως έγινε γνωστό, η Ιορδανία, αν και συναίνεσε, ζήτησε εξαίρεση επικαλούμενη το τεράστιο κόστος που οι κυρώσεις αυτές έχουν στη δική της οικονομία.

Εντός χώρας, στο μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την ανατολική Συρία προς το διυλιστήριο της Χομς. Η συριακή ηγεσία μίλησε για δολιοφθορά εκ μέρους των «ενόπλων συμμοριών που αναστατώνουν τη χώρα», ενώ ορισμένες αντικαθεστωτικές πηγές μιλούσαν για προβοκάτσια. Για σήμερα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις, ενώ έχουν διατυπώσει έκκληση για «γενική πολιτική απεργία και γενικευμένη πολιτική ανυπακοή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ