Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Οσοι «βιώσιμοι» να προσέλθουν...

Ακόμη μερικά δισεκατομμύρια «μοίρασε» χτες η κυβέρνηση, με αφορμή τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Εθνική Τράπεζα και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η επισήμανση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλ. Σακελάρη ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν υγιή και δυνητικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια» είναι ενδεικτική για το πού θα διοχετευθούν οι περιορισμένοι πόροι για επενδύσεις. Το γεγονός ότι κάθε χρηματοδότηση θα περνά μέσα από τράπεζες είναι επίσης δηλωτικό του ρυθμιστικού ρόλου που αναλαμβάνουν, ο οποίος είναι ακόμη πιο ισχυρός σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τα όσα έχει πει για την «ανάπτυξη», η οποία προϋποθέτει την πλήρη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, προς το οποίο απευθύνονται ουσιαστικά οι ανακοινώσεις.

Η σύμβαση της ΕΤΕπ με την Εθνική Τράπεζα αφορά 85 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τη σύσταση Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και κάποιες άλλες περιφέρειες, μέσω του προγράμματος JESSICA, σε ορίζοντα τετραετίας. Η σύμβαση με την Παγκρήτια Τράπεζα αφορά 50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση Ταμείου Εγγυήσεων ΜΜΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που μέσω των τραπεζών θα αυξηθούν στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει προταθεί η σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. ευρώ με πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Η ΕΤΕπ θεωρεί ότι η σύσταση των Ταμείων θα επιτρέψει τη διατήρηση των χορηγήσεών της προς την Ελλάδα στα 7 δισ. ευρώ, όσο και την προηγούμενη τετραετία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ