Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μείνανε Ελληνες... »

Ημερίδα και σχετική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τους πολιτικούς πρόσφυγες στις χώρες της Αν. Ευρώπης

Πλούσιο όσο και πολύτιμο υλικό, εμπειρίες και γνώσεις για τη ζωή και τη δράση, για την Οδύσσεια της εγκατάστασης και αποκατάστασης της Πολιτικής Προσφυγιάς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου φιλοξενήθηκαν μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και παρέμειναν για πολλές δεκαετίες με την προσμονή επιστροφής στην πατρίδα Ελλάδα, παρουσιάστηκε στην σημαντική, από την άποψη αυτή, ημερίδα με τίτλο: «Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη» την οποία διοργάνωσε με επιτυχία το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, προχτές Τρίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εκθεσης «"καλή πατρίδα..." -Ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη» που λειτουργεί, ήδη, στον εκθεσιακό χώρο (Αμαλίας 14), με την ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό σχετικά με τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Σ' αυτήν συμμετείχαν αξιόλογοι ερευνητές- επιστήμονες και ιστορικοί οι οποίοι με τα αξιόλογα στοιχεία που παρουσίασαν φώτισαν σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό έργο που επιτελέστηκε με τη φροντίδα της ηγεσίας του ΚΚΕ και τη βοήθεια των σοσιαλιστικών καθεστώτων και των λαών που υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν τα παιδιά της Πολιτικής Προσφυγιάς και τους ίδιους τους αγωνιστές -μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αναδείχτηκε, σε μεγάλο βαθμό πως, μέσα από απίστευτες δυσκολίες, τα παιδιά της προσφυγιάς που στάλθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες από τις εμπόλεμες περιοχές της Β. Ελλάδας, σώθηκαν από τη «φωτιά και το σίδερο» των πολεμικών επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού. Η θαλπωρή και φροντίδα που δέχτηκαν αυτά τα καθημαγμένα από τη φτώχεια και τις πληγές του Εμφύλιου προσφυγόπουλα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου τους διέθεσαν ό,τι καλύτερο για να γιατρέψουν τις πληγές και τα ψυχικά παιδικά τραύματά τους.

Επίσης, πρόβαλε καθαρά, όσον αφορά τους μαχητές του ΔΣΕ που βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στις φιλόξενες χώρες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πως, με τεράστιες προσπάθειες με την φροντίδα της ηγεσίας του ΚΚΕ και την αμέριστη - ανιδιοτελή βοήθεια των σοσιαλιστικών καθεστώτων και των λαών αυτών των χωρών, εγκαταστάθηκαν, μορφώθηκαν και έγιναν αξιόλογοι επιστήμονες - επαγγελματίες και ειδικευμένοι εργάτες, στο σύνολό τους σχεδόν, οι δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες και προσφυγόπουλα. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε, η Πατριωτική («Μείνανε Ελληνες», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε) και Διεθνιστική διαπαιδαγώγησή τους με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη που βίωσαν στις χώρες που τους φιλοξένησαν. «Αντί παραίτησης, μετέφεραν στις νέες προσωρινές πατρίδες τους, την αγάπη για την πατρίδα-Ελλάδα και την ελπίδα και προσδοκία ότι θα γυρίσουν κάποτε», σημείωσε ο Μ. Μερακλής, υπογραμμίζοντας ως «σπαρακτικά υψηλό πατριωτισμό», αυτό το αίσθημα.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές - ανάμεσά τους η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου - και άλλοι παράγοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ