Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Μόνιμο μέτρο καταλήστευσης του λαού

«Πράξη νομοθετικού περιεχομένου» για τα χαράτσια του 2012

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνέχεια του αρχικού νόμου τους και των αλλεπάλληλων «ερμηνευτικών» εγκυκλίων που τον ακολούθησαν, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έρχεται τώρα να μαζέψει τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για το 2012 και για επόμενα χρόνια.

Εμμένοντας και στον τρόπο της είσπραξης, στους εκβιασμούς για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται να περιορίσουν και τη διορία στις 40 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού, αρνούνται να αναγνωρίσουν ακόμη και τα δικά τους «λάθη» στα φετινά χαρατσόχαρτα, υποσχόμενοι να τα συμψηφίσουν με αυτά του 2012, στην πραγματικότητα αν και όποτε τους «βολέψει». Απόλυτα ψευδεπίγραφες είναι οι δήθεν «διευκολύνσεις» που δίνουν στα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά για τις δόσεις που αφορούν στα χαράτσια της ερχόμενης χρονιάς. Η μόνη πραγματική διευκόλυνση, με νέες καραμπινάτες «εξαιρέσεις» αφορούν και πάλι ορισμένες κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών, τους οποίους, λόγω και του «κατεπείγοντος», δεν είχαν φροντίσει να τους περιλάβουν έγκαιρα σε κάποια από τις προηγούμενες ρυθμίσεις τους.

Ειδικότερα :

Εισπράττουν τα χαράτσια που αφορούν στο 2012 σε 5 ισόποσες δόσεις, πάντα μέσα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτούς που θα εκδοθούν από τον Απρίλη του 2012 μέχρι το Γενάρη του 2013. Η μόνη «αλλαγή» σε σχέση με το αρχικό νόμο είναι η «αύξηση» των δόσεων από 4 σε 5. Οι δόσεις για τα χαράτσια του 2011 παραμένουν 2

Στον «αέρα» βρίσκεται η διορία για τη πληρωμή του χαρατσιού. Από 40 μέρες που προέβλεπαν αρχικά, επανήλθαν με διευκρινιστική εγκύκλιο για να την «ανεβάσουν» σε 80 μέρες. Τώρα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρουν τίποτα απολύτως...

Για το 2011 και με την απειλή διακοπής του ρεύματος εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν ολόκληρο το αναγραφόμενο ποσό. Για την περίπτωση «λάθους υπολογισμού», υπόσχονται να το συμψηφίσουν με τα χαράτσια του 2012

Αποκλειστικά αρμόδιος για την εξέταση αιτημάτων «διευκόλυνσης» ορίζεται ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ.

Εμπλουτίζοντας τις αντιλαϊκές διατάξεις εκχωρούν νέες διευκολύνσεις σε μερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών. Για τιμολόγια «μη οικιακής χρήσης» ο φόρος υπολογίζεται μειωμένος σε ποσοστό 30% για το τμήμα πάνω από 1.000 τ.μ. και σε ποσοστό 60% για πάνω από 2.000 τ.μ. Με τη ρύθμιση «φωτογραφίζουν» μεγαλοϊδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων, γκαράζ κ.ά.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουν περιλάβει και τα παρακάτω :

  • Παράταση μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2012 της απαγόρευσης πλειστηριασμών, για α' κατοικία και για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Η ρύθμιση είναι αντίστοιχη με τις «διευκολύνσεις» που οι ίδιες οι τράπεζες δίνουν στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, έρχεται να διασφαλίσει και το συλλογικό συμφέρον του τραπεζικού κεφαλαίου από τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας.
  • Διευκολύνεται σε «επείγουσες περιπτώσεις» η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από μια τράπεζα σε άλλη, ρύθμιση που έχει να κάνει με τη διάσωση και απορρόφηση της TBank (πρώην Ασπίς) από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενδεχομένως και με ανάλογες κινήσεις στο μέλλον.
  • Ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, προχωρούν σε ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου.
  • Σε ισχύ παραμένει μέχρι νεοτέρας ο ισχύων Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ