Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Νέα μείωση 5,3% το 2011

Κατά 25% μειώθηκαν οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, τη δεκαετία 2000 - 2010

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση είχε το αγροτικό εισόδημα μέσα στο 2011 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε το 2011 κατά 5,3%, ενώ το 2010 η μείωση ήταν 4,3%. Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου όλο και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από το 2000 έως το 2011 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε αθροιστικά κατά 26,5%, ενώ στη δεκαετία 2000 - 2010 οι απασχολούμενοι στη γεωργία μειώθηκαν κατά 25%. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ χειρότερη, γιατί, στην πραγματικότητα, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μέγεθος του ξεκληρίσματος των φτωχών και μικρών αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.

Γίνεται φανερό πως οι αντιαγροτικές επιταγές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και χρόνια τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση της απασχόλησης στη γεωργία και τη διόγκωση του διατροφικού προβλήματος, ενώ από την άλλη όλο και αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Το κακό είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν, εξαιτίας της συνέχισης εφαρμογής του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας ΚΑΠ. Η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της γεωργίας επιδιώκει να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ, της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ή όποιας άλλης τέτοιας κυβέρνησης προκύψει. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, και θα ληφθούν στη συνέχεια, οδηγούν την αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση, ενώ, από την άλλη, θα επιταχύνουν το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προς όφελος πάντα της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικροπαραγωγών αγροτών. Ετσι θα εξασφαλίζεται καλό εισόδημα για τους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται συστράτευση με την ΠΑΣΥ και μέτωπο αγώνα με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ