Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
OIKONOMIKH KAI KOINΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απέναντι και ενάντια στους εργαζόμενους

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη λήψη νέων μέτρων, με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και η εφαρμογή των καταιγιστικών μέτρων που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και το νέο πρόγραμμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αποτελούν τις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, σε χτεσινή του ομιλία που πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Το θέμα της ημερίδας της ΟΚΕ ήταν «από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», με το φάντασμα της απόλυτης χρεοκοπίας των εργαζομένων να υπερίπταται της αίθουσας και να αποτελεί είτε έμμεσα είτε άμεσα το πνεύμα που διαπερνούσε την πλειοψηφία των ομιλιών.

Η παραχώρηση νέων προκλητικών προνομίων στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε περίοδο οδυνηρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί, όπως τόνισε και ο Ευ. Βενιζέλος προτεραιότητα της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να εξεταστεί «πώς επιβαρύνεται η επιχείρηση και φορολογικά και από πλευράς ασφαλιστικού κόστους, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, τον εργαζόμενο, τον άνεργο»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Αντίθετα, ο λαός καλείται να φορτωθεί και με νέα βάρη. Κατ' αρχάς, με τα μέτρα που θα ληφθούν το 2012, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Κατά δεύτερο, με τις σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλαγές οι οποίες αφορούν «τη λειτουργία της αγοράς, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών, την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα...».

Πρόταξε, επίσης, το νέο εκβιαστικό δίλημμα, αποδοχή των νέων βάρβαρων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση και η απομείωση του κρατικού χρέους κατά 50% με τη συμμετοχή των τραπεζών.

Τις τελευταίες δεκαετίες «μπερδέψαμε την επένδυση με την αρπαχτή», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αυτοκριτική των μεγαλοβιομηχάνων, εάν ήθελαν να την κάνουν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη φράση αποτελεί τμήμα μιας αναφοράς - εμπαιγμού προς το λαό, καθώς με την καταχρηστική χρήση του πληθυντικού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για αντικατάσταση του εργασιακού ήθους με το λάιφ στάιλ, εθισμό σε μία «αναπτυξιακή φούσκα», βασισμένη σε δανεικά, επιδοτήσεις και μίζες κ.ά. Επιτέθηκε βεβαίως και στο κομματικό - συντεχνιακό σύστημα που «πολεμά για να μην αλλάξει τίποτα», άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και πρότεινε αποκρατικοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας!!!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος είπε ότι τα μηνύματα που στέλνονται στην κοινωνία «χτυπούν» την κατανάλωση, αντίθετα πρέπει να σταλούν τέτοια, ώστε τα νοικοκυριά να «καταναλώνουν υγιώς». Λίγο πολύ κατηγόρησε τα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει την κατανάλωσή τους ως υπεύθυνα για την αύξηση της ανεργίας.

Ο οικοδομικός κλάδος έχει «βουλιάξει» από την κρίση, είπε ο Δ. Καψιμάλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ζήτησε μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις «καταρρέουν». Είπε ακόμη, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να συνοδευτεί και από αντίστοιχη πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας και πρόσθεσε μιλώντας αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ, ότι η χρήση της φοροκάρτας μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τραγικότερη - και εξίσου αποκαλυπτική για το ρόλο του - φιγούρα ίσως όλων στη χτεσινή σύναξη, αποτέλεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Παναγόπουλος, που εξέφρασε το ...παράπονο, ότι τα τελευταία δύο χρόνια δε λειτούργησε ο κοινωνικός διάλογος, αντίθετα βλέπαμε «μόνον διατάγματα εκτελεστικού χαρακτήρα». Μιλώντας εκ μέρους του «κόσμου της εργασίας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάτσει ποτέ στο τραπέζι για να διαπραγματευτεί την καρατόμηση της ΕΓΣΣΕ και δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις συνεχείς παραβιάσεις των ΣΣΕ από την πλευρά της εργοδοσίας. Εκλεισε την ομιλία του κατηγορώντας την τρόικα ότι λειτουργεί με «νεοφιλελεύθερες δοξασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ