Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παραμένουν τεταμένα τα πνεύματα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρατείνεται η πολιτική ένταση στο Ιράκ, που πυροδοτήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την έκδοση εντάλματος σύλληψης, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι (σιίτης, που στηρίζεται από σιιτικές δυνάμεις) σε βάρος του αντιπροέδρου της χώρας, Τάρικ αλ Χασεμί (σουνίτης, που στηρίζεται από σουνιτικές και κοσμικές σιιτικές δυνάμεις). Φυσικά, πίσω από την ξαφνική αυτή κλιμάκωση κρύβεται ένας ιδιαίτερα σκληρός ανταγωνισμός για τη νομή της εξουσίας στη χώρα, στον οποίο εμπλέκονται ιμπεριαλιστικές αλλά και περιφερειακές δυνάμεις.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω από την πρωτοβουλία ορισμένων σιιτικών δυνάμεων προσκείμενων στον Μάλικι να ζητήσουν την παρέμβαση της γειτονικής ιρανικής ηγεσίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Ιράκ, την ώρα που ένας από τους παράγοντες της αντιπαράθεσης είναι ακριβώς το εύρος της επιρροής και των παρεμβάσεων του Ιράν. Τα τελευταία 24ωρα, μια ιρανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στρατιωτικούς και μέλη των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, μετέβη στο Ιράκ και συναντήθηκε κυρίως με τους Κούρδους ηγέτες, δηλαδή τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής (όπου έχει βρει καταφύγιο ο Χασεμί) Μασούντ Μπαρζανί, και τον πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Το περιεχόμενο των επαφών δεν έγινε γνωστό, ενώ αφέθηκε να διαρρεύσει ότι η αντιπροσωπεία επεδίωξε να διοργανώσει μια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων, χωρίς, όμως, να το καταφέρει.

Περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» φαίνεται ότι ρίχνει και η πρόταση των βουλευτών του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, για διάλυση του Κοινοβουλίου και διενέργεια νέων εκλογών. Οι πολιτικοί πολέμιοι της κυβέρνησης Μάλικι και του γενικότερο σιιτικό μπλοκ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αξιόπιστες εκλογές και ότι μετά δεν θα μπορέσει να υπάρξει κανενός είδους συνεννόηση για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, χτες, η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που διατείνεται ότι έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα», ανέλαβε σε ιστοσελίδα την ευθύνη για το βομβιστικό λουτρό αίματος, στο κέντρο της Βαγδάτης, την περασμένη Πέμπτη, με 69 νεκρούς. Την πολιτική ευθύνη για τις επιθέσεις επέρριψε στον πρωθυπουργό Μάλικι και στη «διχαστική» του, όπως τόνισε, πολιτική, προκειμένου να διασφαλίσει την αποκλειστικότητα της εξουσίας ο διωκόμενος αντιπρόεδρος Χασεμί.

  • Οτι έγιναν στόχος δύο ρουκετών που εξερράγησαν στον καταυλισμό τους, όπου ζουν 3.500 Ιρανοί, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού». Ο καταυλισμός Ασράφ βρίσκεται βορείως της Βαγδάτης, στην επαρχία Ντιγιάλα, και μόλις πριν λίγες ημέρες η ιρακινή ηγεσία και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να τον μεταφέρουν, καταρχήν, σε άλλο σημείο της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ