Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αντιδράσεις για τους υπερορθόδοξους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, διαδήλωσαν, χτες το απόγευμα, στην πόλη Μπέιτ Σεμέτ, δυτικά της Ιερουσαλήμ, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας για να καταδικάσουν την «απαράδεκτη επιθετικότητα», όπως τονίζουν, με την οποία οι κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες ένδυσης και διαβίωσης σε όλους όσους τους περιβάλλουν. Η ιστορία ξεκίνησε όταν, μετά από μήνες, ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Μπέιτ Σεμέτ, το οποίο ανήκει σε θρησκευόμενη οικογένεια και ντύνεται αναλόγως, ομολόγησε ότι δέχεται καθημερινά τις προσβολές και τον προπηλακισμό υπερορθόδοξων ομόδοξών της, επειδή «δε ντύνεται αρκετά αυστηρά».

Το θέμα έλαβε διαστάσεις καθώς η ιστορία της μικρής αποτελεί απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σοβαρών τριβών και προβλημάτων που παρατηρούνται σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι, πλέον, έρχονται σε σύγκρουση όχι μόνο με τους απολύτως κοσμικούς Ισραηλινούς αλλά και με άλλους μετριοπαθέστερους θρησκευόμενους. Στην Μπέιτ Σεμέτ, τα δύο τελευταία 24ωρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις όταν η αστυνομία απομάκρυνε τις ταμπέλες για ξεχωριστά πεζοδρόμια, ανάμεσα στα δύο φύλα, που οι υπερορθόδοξοι είχαν τοποθετήσει.

Στο ζήτημα παρενέβησαν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που τόνισε ότι «δεν πρόκειται το Ισραήλ να μετατραπεί σε θρησκευτικό κράτος» και ο πρόεδρος Πέρες που κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτούς τους «λίγους φανατικούς». Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% (και αυξάνονται διαρκώς) του ισραηλινού πληθυσμού, ζουν με πλούσιες κρατικές παροχές, δεν εργάζονται και δεν υπηρετούν στο στρατό ενώ απολαμβάνουν και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ