Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Παιχνίδια εντυπώσεων με αιχμή την ονοματολογία

Παίζουν το ποντίκι με τη γάτα σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποτελεί κοινή τους επιδίωξη

Παιχνίδι εντυπώσεων, με αιχμή την ονοματολογία, κάνουν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, έχοντας για κοινή συνισταμένη την επιδίωξη άμεσα να αποτελέσουν τα Σκόπια πλήρες μέλος των ιμπεριαλιστικών δομών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι απαντητική επιστολή, ύστερα από αίτημα του τελευταίου για συνάντηση. Ο Α. Σαμαράς απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, όπως λέει, «λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας, δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη».

Αντίστοιχη επιστολή στον Ν. Γκρουέφσκι απέστειλε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε προηγούμενο έγγραφο αίτημα του προέδρου της ΠΓΔΜ να συναινέσει η Ελλάδα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Λ. Παπαδήμος καλεί τον Ν. Γκρούεφσκι «να εργαστεί για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει «ακραίες θέσεις» τα όσα περιέχονται στις δυο επιστολές και για να κερδίσει έδαφος στο πεδίο της προπαγάνδας, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι απαντήσεις από την πλευρά της Ελλάδας «καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος (...) Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμα ότι «η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω» και πως «στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου (σ.σ. του ΝΑΤΟ) τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας (και) παραπλανήθηκαν». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Τ. Αρίφι, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «δεν έχουμε λάβει χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για ένταξη στο ΝΑΤΟ), αλλά μας ειπώθηκε να συμβάλλουμε στην υπέρβαση της διένεξης για το ζήτημα του ονόματος, ειδικά μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ