Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της απένειμε τα φετινά βραβεία της, στους τομείς της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής προσφοράς.

Στους τομείς των Γραμμάτων και Τεχνών απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

Ποιητικά βραβεία στους Γιάννη Ζερβόγια για τη συλλογή του «Κρίσιμη μάζα» και Αθηνά Παπαδάκη για τη συλλογή «Με λύχνο και λύκους». Βραβείο μουσικής δόθηκε στον αριστούχο πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη. Βραβείο συγγράμματος Νεοελληνικής Ιστορίας ή Φιλολογίας έλαβαν οι Γεώργιος Κεχαγιόγλου και Λευτέρης Παπαλεοντίου για το βιβλίο τους «Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας». Βραβείο καλύτερης ερμηνευτικής μονογραφίας για έργο κλασικής Φιλολογίας στον Γεώργιο Α. Ξενή για το «Scholiaveterain Sophoclis Electram». Βραβείο μελέτης για την ιστορία, αρχιτεκτονική και τέχνη της Ηπείρου στον Στέφανο Τσιόδουλο για το βιβλίο «Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου. Τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση». Το βραβείο εις μνήμη του μουσουργού Γιάννη Παπαϊωάννου δόθηκε στον Δημήτρη Τερζάκη για τη «συμβολή του στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής».

Η Ακαδημία έδωσε τα εξής - άνευ προκήρυξης - δικά της βραβεία στους: Βασίλειο Αραβαντινό για το βιβλίο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών», Ελλη Σολομωνίδη για την πενηντάχρονη σκιτσογραφική δημιουργία της, Χαράλαμπο Π. Συμεωνίδη για το δίτομο έργο «Ετυμολογικό Λεξικό των Νεοελληνικών Οικωνυμίων», Πέτρο Ζουμπουλάκη για το σύνολο της εικαστικής του δημιουργίας, Ιωάννη Μπουρλογιάννη - Τσαγγαρίδη για τη μελέτη του «Francesco Saverio Altamura (1822 - 1897). Ο βίος και το έργο του», Ανδρέα Ι. Βοσκό, Ιωάννη Ταϊφάκο και τον θανόντα Κώστα Π. Μιχαηλίδη για το εξάτομο έργο «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», Σοφία Καλοπίση - Βέρτη και Μαρία Παναγιωτίδη - Κεσίσογλου για την επιμέλεια της έκδοσης «Πολύγλωσσο Εικονογραφημένο Λεξικό Ορων Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής», Νίκο Νέζη για το τρίτομο έργο «Τα ελληνικά βουνά. Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια». Επαινος δόθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης για το πλούσιο μορφωτικό έργο της στη Λακωνία.

Με χρηματικά έπαθλα των ιδρυμάτων Πέτρου Χάρη, καθώς και των Κώστα και Ελένης Ουράνη δόθηκαν τα εξής λογοτεχνικά βραβεία: Ποίησης στον Μιχάλη Γκανά για το σύνολο του έργου του. Μυθιστορήματος στον Μιχάλη Μοδινό για την «Επιστροφή». Διηγήματος στον Τάσο Καλούτσα για τη συλλογή «Η ωραιότερη μέρα της». Ποίησης στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το σύνολο του έργου του. Μυθιστορήματος στην Ερση Σωτηροπούλου για την «Εύα». Διηγήματος στον Δημήτρη Πετσετίδη για το σύνολο του έργου του. Βραβείο δοκιμίου δόθηκε στον Διονύση Μουσμούτη για το βιβλίο του «Ούγκο Φόσκολο. Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ