Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Αρνηση συμμετοχής στη «σικέ διαβούλευση»

Για «εξόφθαλμα προειλημμένες θέσεις και αποφάσεις» και «ευνοιοκρατική βούληση» υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων - χρηστών - καταγγέλλει τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, με αφορμή τη «διαβούλευση» που «εγκαινίασε» πρόσφατα το ΥΠΠΟ-Τ, για αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, «απαράδεκτη αν όχι ύποπτη».

Η ΕΕΘΣ αρνείται να συμμετέχει στη «σικέ», όπως τη χαρακτηρίζει, διαβούλευση και ζητά «να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τη λήξη της θητείας της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης».

«Επί δύο χρόνια» - όπως σημειώνεται - «ο επικεφαλής του υπουργείου, όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με θέματα πολιτισμού - και όπου ασχολήθηκε μόνο αρνητικά αποτελέσματα υπήρξαν - αλλά συστηματικά αρνήθηκε να συναντήσει αυτοπροσώπως έστω και ένα φορέα πνευματικών δημιουργών. Σήμερα, στο παραπέντε της λήξης του 2011, στο παραπέντε της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης και με συνοπτικές διαδικασίες "φέρνει" στο προσκήνιο την επίμαχη διαβούλευση, με την πρωτοφανή διαδικασία των προμελετημένων και υποβολιμαίων ερωτήσεων».

«Κίνητρο του ενδιαφέροντός του» - επισημαίνουν οι συγγραφείς - «όπως απροκάλυπτα δηλώνεται στο εισαγωγικό του σημείωμα είναι οι "διαμαρτυρίες" των χρηστών - βλέπε ιδιωτικών εταιρειών και επιχειρήσεων, όπως λ.χ. τα ξενοδοχεία... Σε συμμόρφωση των παραπάνω διαμαρτυριών των χρηστών - που ουδείς ουδέποτε κατέβαλε πνευματικά δικαιώματα χωρίς να αναγκαστεί από κάποια δικαστική απόφαση - ο υπουργός απροκάλυπτα τις υιοθετεί»...

«Ποιος ο λόγος για ειδική, δηλαδή ευνοϊκή μεταχείριση των ιδιωτικών επιχειρήσεων των χρηστών σε σχέση με τις λοιπές επιχειρήσεις; Κανείς, πλην της ευνοιοκρατικής βουλήσεως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Είναι φανερό ότι στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξεπεράσει τις όποιες καθυστερήσεις και να προχωρήσει ταχύτατα στις αναγκαίες για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου αναδιαρθρώσεις, που έχουν εδώ και χρόνια αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟΤ, αξιοποιώντας πραγματικά προβλήματα και υπαρκτές αντιφάσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, έρχεται - μέσω και του μηχανισμού διαχείρισης των «πνευματικών δικαιωμάτων» - να συνδράμει στη γενικότερη προσπάθεια του αστικού κράτους για ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να συμβάλουν και στη ζωτική απαίτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για αναπροσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας στα πλαίσια της όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού για αποδοτικότερη εκμετάλλευση των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ