Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «υποδαύλιση της βίας»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για «υποδαύλιση της βίας» και για «ανάμειξη στην αποστολή των Αράβων παρατηρητών» κατηγόρησε, χτες, η συριακή ηγεσία τις ΗΠΑ, οι οποίες διά μέσου μιας ευρείας γκάμας διπλωματικών δηλώσεων επανήλθαν στη γνωστή τους θέση ότι «η Συρία επανειλημμένως δεν έχει σεβαστεί τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της απέναντι στον Αραβικό Σύνδεσμο και θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας». Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι, η Ουάσιγκτον «προσπαθεί να διεθνοποιήσει το θέμα» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Δαμασκός δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό στις ΗΠΑ για το πώς και αν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τον Αραβικό Σύνδεσμο».

Ενδιαφέρον έχει, αναμφιβόλως, το γεγονός ότι η συριακή ηγεσία επέλεξε να στηλιτεύσει μόνο την αμερικανική στάση και όχι τις ανοιχτές πιέσεις και απειλές που δέχεται τόσο η ίδια όσο και οι Ρωσία και Κίνα, που έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην υιοθέτηση σκληρής απόφασης σε βάρος της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως π.χ. η Γαλλία. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ανοιχτά, πάλι, από τον πρόεδρο Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Τη συριακή αντίδραση πιθανώς να πυροδοτεί και το ότι χτες στο Κάιρο έφτασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, προφανώς για να του θέσει το ζήτημα και της Συρίας. Προς το παρόν, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η πρώτη έκθεση των παρατηρητών (που συνεχίζουν τις επισκέψεις σε Χάμα, Χομς και Ντεράα) θα εξεταστεί το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ