Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Χειροτέρευση για εννέα στα δέκα

Αποκαλυπτική έρευνα για την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα

Περισσότερα από εννέα στα δέκα νοικοκυριά είχαν σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους το 2011, ενώ αντίστοιχο ποσοστό περιμένει παραπέρα επιδείνωση μέσα στο 2012. Την ίδια στιγμή, περίπου 7 στα δέκα νοικοκυριά φαίνεται να έχει περιορίσει ακόμα και τις αγορές ειδών διατροφής προκειμένου να «τα φέρει βόλτα», ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΓΣΕΒΕΕ), με τα οποία η διοίκηση της Συνομοσπονδίας επιχειρεί να δείξει ότι χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα. Σωστή η διαπίστωση, μόνο που η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι συνομιλητής των βιομηχάνων για το πώς θα επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων.

Η έρευνα είχε δείγμα 601 νοικοκυριών, έγινε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και αφορούσε το εισόδημα και τις δαπάνες τους. Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος όρος της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών τον προηγούμενο χρόνο ανέρχεται σε 30%, ενώ περίπου οκτώ στα δέκα (ποσοστό 78%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πια σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους. Επίσης, οι δαπάνες στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 91,8%, στον κλάδο εστίασης κατά 89,2%, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται, έστω και με βάση τη δειγματοληπτική έρευνα, είναι ότι τα εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, δήλωσαν σε ποσοστό 35% ότι μείωσαν ακόμα και δαπάνες για υγεία και φάρμακα.

Οι επιχειρηματίες

Την ίδια στιγμή, μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει για το Δεκέμβρη του 2011 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη μηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Κύριος λόγος, οι πιο αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των κατασκευών, αλλά και στην ...καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επιδείνωση προκύπτει στους σχετικούς δείκτες για τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, όπως και στις υπηρεσίες, οριακά.

Στη Βιομηχανία εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και τις παραγγελίες. Στις Υπηρεσίες πτωτικά κινούνται οι προσδοκίες για το τρέχον επίπεδο εργασιών και ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ