Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ψηφίστηκε με τις ευλογίες των μονοπωλίων

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διάθεση και χρήση φυτοφαρμάκων, με το ΚΚΕ να το καταψηφίζει και να αναδεικνύει ότι πρόκειται για προσαρμογή στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των βιομηχανιών και των πολυεθνικών του χώρου. Υπερ του νομοσχεδίου (που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας) τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα του καρτέλ» επισήμανε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί «στείρα προσαρμογή χωρίς καμία συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας». Σημείωσε ότι δεν περιέχονται ρυθμίσεις μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, αντίθετα, στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης «με τα χαράτσια ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και... όποιος αντέξει. Και θα αντέξουν οι μεγάλοι!». Ασκώντας κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε πως «λέτε ότι απορροφάτε τα ευρωκοινοτικά λεφτά: Ομως ποιοι τα παίρνουν; Οι μεγάλοι, οι τυποποιητές...» και «μπορεί να λέτε ότι μειώθηκε το αγροτικό ισοζύγιο, όμως μειώθηκαν συνολικά οι εισαγωγές, ως αποτέλεσμα της κρίσης, αφού ο κόσμος μειώνει τις δαπάνες του ακόμη και στα τρόφιμα».

Αναφορικά με το θέμα της υγείας των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως «χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα με τη μορφή μειγμάτων» γι' αυτό «έπρεπε να θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια. Φυσικά δε γίνεται, γιατί απλούστατα η ευρωνομοθεσία τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρετεί». Τέλος, αναφερόμενη στη θέση του ΚΚΕ η Δ. Μανωλάκου επισήμανε για τα φυτοφάρμακα ότι πρέπει «να γίνεται η παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ