Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγριο κυνήγι των μεταναστών

Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής μπαίνουν καθημερινά οι μετανάστες και πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Από στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τη δράση της στο ευρύτερο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας το Δεκέμβρη, προκύπτει: Ελέγχθηκαν συνολικά 46.607 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (36.125) ήταν αλλοδαποί. Προσήχθησαν 21.953, εκ των οποίων αλλοδαποί ήταν οι 20.679. Συνελήφθησαν συνολικά 980 άτομα εκ των οποίων τα 365 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Επίσης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λεγόμενου παραεμπορίου, μικτά συνεργεία ελέγχου (από ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων), έκαναν περιπολίες και ελέγχους και κατάσχεσαν 81.769 τεμάχια διαφόρων ειδών παραεμπορίου. Μόλις προχθές δε, απελάθηκαν άλλοι 44 αλλοδαποί.

Ταυτόχρονα, πολιτική ηγεσία και αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισπεύδουν διαδικασίες για πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων (ΕΣΚΕΕΣ). Η λειτουργία του παρουσιάζεται ως υποχρέωση προς την ΕΕ στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού Eurosure που αφορά την εσωτερική ασφάλειά της. Αυτός ο νέος σχεδιασμός για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ περιλαμβάνει εθνικά κέντρα επιτήρησης των συνόρων σε όσα κράτη μέλη βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει υποχρέωση μέχρι 1/10/2013 να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το ΕΣΚΕΕΣ, με έδρα τον Πειραιά προκειμένου να συντονίζεται και συνεργάζεται και με τον FRONTEX που διατηρεί παράρτημα στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Θα περιλαμβάνει ένα Κέντρο επιτήρησης των συνόρων με νέες τεχνολογίες, υψηλά συστήματα ασφαλείας στις επικοινωνίες (κάτω από την επίβλεψη της ΕΥΠ), και συντονισμό των αρμοδίων αρχών (ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού Σώματος) που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των συνόρων. Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΡΟΠΟ αναμένεται να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Στρατό, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για τη λειτουργία και δράση του ΕΣΚΕΕΣ. Εξάλλου, ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ αναμένεται να προκηρύξουν όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς για πλοία, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες και κέντρα επικοινωνίας, η χρηματοδότησή των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (υπηρεσία της ΕΕ).

Συνεχίζουν να χάνονται στον Εβρο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο Γολγοθάς όσων προσφύγων του ιμπεριαλισμού αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη και στη διαδρομή τους αυτή επιχειρούν να περάσουν από την Ελλάδα. Τουλάχιστον έξι τέτοιοι μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με πλαστικές βάρκες το φουσκωμένο τέτοια εποχή Εβρο παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη τους.

Ηδη από προχθές το πρωί η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, ενημερώθηκε ότι ακούγονται φωνές επίκλησης βοήθειας στην ελληνική πλευρά του ποταμού. Ακολούθησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης. Εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία του ποταμού έξι μετανάστες.

Δύο από τους διασωθέντες είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, οι οποίοι (μαζί με άλλους έξι ομοεθνείς τους) επιχείρησαν να διασχίσουν τον Εβρο με πλαστική βάρκα που τελικά ανετράπη στο μέσο του ποταμού, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να παρασυρθούν από τα νερά. Οι άλλοι τέσσερις διασωθέντες είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι (μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς τους που τελικά κατάφεραν να φθάσουν στην ελληνική όχθη), επιχείρησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να διασχίσουν τον ποταμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς και η δική τους βάρκα ανετράπη. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη διάσωση των έξι αγνοούμενων Αφγανών. Για τους έξι διασωθέντες, μετά τις πρώτες βοήθειες, ξεκινούν οι διαδικασίες δίωξης από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ