Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κομμένο και ραμμένο στα επιχειρηματικά συμφέροντα

«Διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα κέρδη των μεγαλοπαραγόντων και των επιχειρηματιών» επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας που καταψήφισε το σχέδιο νόμου

Στα χέρια των επιχειρηματιών παραδίδεται ακόμη περισσότερο ο ελληνικός αθλητισμός με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που ξεκίνησε να συζητείται χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις 15 ημέρες. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ, το υπερψήφισαν όμως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ενώ αναμένεται θετική ψήφος και από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Ξεκάθαρος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου επισήμανε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, εκφράζει την αντίληψη ότι «ο ελληνικός αθλητισμός και συγκεκριμένα το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνει πηγή επενδυτικού πλούτου. Αυτό θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές υπηρετεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δηλαδή, να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από τη συγχώνευση ομάδων, σωματείων, η οποία, όμως, δε θα γίνεται με αθλητικά, αλλά με επιχειρηματικά κριτήρια. Γενικά, να προχωρήσει μια πολιτική, η οποία θα ευνοεί την επιχειρηματική δράση και από την οποία πολιτική, οι μόνοι κερδισμένοι -εμείς θεωρούμε- οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλοπαράγοντες του χώρου, οι μεγαλοεπιχειρηματίες». Στην ίδια λογική, επισήμανε, «εντάσσονται και οι ρυθμίσεις για την ανάληψη ιδιοκτησίας των ΠΑΕ από υπηκόους κρατών εκτός ΕΕ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη θέση αντιτίθεται το ΚΚΕ αφού «παλεύουμε για ένα διαφορετικό τύπο αθλητισμού, όπου η η άθληση θα είναι καθολικό δικαίωμα για τους νέους, για όλο το λαό, και όχι χώρος κερδοφορίας». Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, το ΚΚΕ κρίνει και τις ρυθμίσεις για το ντόπινγκ και τη βία στα γήπεδα τα οποία «είναι παράγωγα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Και θα συνεχίζουν να υπάρχουν, όσο υπάρχει και όσο ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα».

Σχετικά με το θέμα της βίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «έχει και κοινωνικές διαστάσεις, και εάν θέλετε, είναι βολικό σε ένα βαθμό. Ενας νέος που σήμερα καταπιέζεται, ένας εργαζόμενος που τον εκμεταλλεύονται, συσσωρεύοντας οργή και αγανάκτηση, είναι βολικό για το σύστημα να εκτονώνει αυτή την οργή στο γήπεδο». Ο Γιάννης Γκιόκας στάθηκε ιδιαίτερα στα κατασταλτικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου με πρόσχημα την αντιμετώπισης της βίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε « «η λύση που δίνει κινείται στη λογική της καταστολής και της ακραίας ποινικοποίησης. Εμείς θεωρούμε ότι και επικίνδυνα είναι, και δε θα μείνουν στα πλαίσια του γηπέδου και το χώρο του αθλητισμού, και θα είναι και αναποτελεσματικά». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «επαναφέρετε αυτό τον απαράδεκτο θεσμό του ιδιώνυμου. Δηλαδή, να μην υπάρχει αναστολή ή μετατροπή της ποινής για ορισμένα αδικήματα» ενώ προβλέπεται ως ... «αναμορφωτικό μέτρο» η παραμονή προσαχθέντων στα αστυνομικά τμήματα! Παράλληλα, τοποθετήθηκε για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας σημειώνοντας πως «τα ιδιωτικά security αναλαμβάνουν δημόσια εξουσία και εδώ αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο». Αντιπρότεινε μάλιστα προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ΠΑΕ, «βάλτε τους ένα ειδικό τέλος, μία φορολογία, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία θα συμβάλουν στην προστασία των γηπέδων». Αναφερόμενος σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο Γ. Γκιόκας παρατήρησε πως «παίρνετε μέτρα αύξησης του ελέγχου και της εποπτείας του κράτους στους συνδέσμους φιλάθλων. Με αυτό τον τρόπο, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος οι σύνδεσμοι να γίνουν ακόμη πιο ελεγχόμενοι από τις ΠΑΕ μέσα από τη διαδικασία, μέσα από τη συναίνεση που θα πρέπει να δώσουν, να αποφασίζουν ποιος θα πάρει την άδεια και ποιος όχι».

Υπέρ της εμπορευματοποίησης κάθε πτυχής του αθλητισμού τάχθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας ότι ««εάν είχαμε ένα σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσε να γίνει και πραγματική πηγή οικονομικής ανάπτυξης» και αυτό «αφορά όλες τις μορφές αθλητισμού, γύρω από τις οποίες δημιουργείται μια οικονομική δραστηριότητα, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η νέοι θεσμοί που δημιουργούνται θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της βίας, των στημένων παιγνιδιών και του ντόπινγκ. Θετικός ήταν απέναντι στο νομοσχέδιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης, κάνοντας επιμέρους παρατηρήσεις ενώ επιφυλάχθηκε για την υπερψήφιση του ή όχι ο ΛΑ.Ο.Σ. μέσω του εισηγητή του Γ. Ανατολάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ