Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Παζάρια», πιέσεις και προειδοποιήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε σκληρό «παζάρι» εξελίσσεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν τους «συμμάχους» τους στην Ασία να ευθυγραμμιστούν με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Αν και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του και μάλιστα προανήγγειλε «τάχιστη υιοθέτηση μέτρων» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο Τόκιο, την Πέμπτη, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κοϊσίρο Γκέμπα, έσπευσε να μετριάσει την ιαπωνική συγκατάνευση.

Ο Γκέμπα τόνισε ότι «θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να εξεταστούν προσεκτικά και να μην προκαλέσουν τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα τα ακύρωνε». Τη σαφώς μετριοπαθέστερη αυτή προσέγγιση ήρθε να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τίποτε συγκεκριμένο επί του θέματος».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, σίγουρα, βήμα υπαναχώρησης από τις σχεδόν πανηγυρικές διαστάσεις που οι ΗΠΑ έδωσαν στην αρχικά παρουσιαζόμενη ως ιαπωνική ευθυγράμμιση με τη θέση τους, προκειμένου ν' αντισταθμίσουν την άρνηση της Κίνας να συγκατανεύσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Πάντως, μετά τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, σε χώρες του Κόλπου προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εντός των επόμενων ημερών τόσο ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν), μετά από την επίσκεψη Γκάιτνερ, όσο και ο Κινέζος ομόλογός του (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ομάν), προκειμένου, προφανώς, να διασφαλίσουν την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, έστω και σε σημαντικό βαθμό, απέναντι στο ενδεχόμενο είτε επιβολής, τελικά, του εμπάργκο είτε μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στον Κόλπο λόγω μιας επίθεσης σε βάρος του Ιράν. Ενδεχόμενο που η Μόσχα χαρακτηρίζει πια «πιθανό» διαρρέοντας ότι το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ για μια τέτοια εξέλιξη και επιμένοντας, διά του υφυπουργού Εξωτερικών της, Γκενάντι Γκατίλοφ, ότι «η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ανοιχτή προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος αφού δεν προσφέρει τίποτε στην ειρηνική επίλυση του θέματος».

Χτες, πάντως, οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας προφανώς ν' ασκήσουν πιέσεις για την εκμαίευση συναίνεσης, επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες που έχουν συμφωνίες με το Ιράν, αλλά στη βάση του παλαιότερου πλαισίου μέτρων, που δεν προβλέπει «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Προφανώς, διόλου τυχαία μεταξύ των τριών εταιρειών συγκαταλέγεται η κρατική κινεζική «Zhuhai Zhenrong Corp», που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων πετρελαϊκής διύλισης στο Ιράν. Οι άλλες είναι η «Kuo Oil Pte Ltd» με έδρα τη Σιγκαπούρη και η «FAL Oil Company Ltd» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Και κινήσεις για διαπραγματεύσεις

Στο διπλωματικό επίπεδο, η Τεχεράνη επανέλαβε, χτες, διά του προέδρου του Κοινοβουλίου της, Αλί Λαριτζάνι, που βρίσκεται για επαφές στην Τουρκία, ότι είναι «έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ομάδα των "6" - πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γερμανία - σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν δόθηκε η απάντηση που οι Βρυξέλλες περιμένουν σε επιστολή τους εδώ και μήνες, θέτοντάς την ως προϋπόθεση διαλόγου. Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι η Τεχεράνη αποδέχτηκε να δεχτεί στις 28 Γενάρη ομάδα υψηλόβαθμων επιθεωρητών από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για επαφές και ελέγχους.

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως, διά στόματος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τη νέα δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δήλωση - αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάτι έχει στο μυαλό του για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο δράστης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εμπλέκονται αμερικανικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ