Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η απεργία αναγκάζει την κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ο μαζικός απεργιακός αγώνας που ξεκίνησε τη Δευτέρα ενάντια στον τερματισμό της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα ανάγκασε την κυβέρνηση του Νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο επαναφοράς μέρους της επιδότησης των καυσίμων...

Ετσι, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν προσωρινή αναστολή του απεργιακού αγώνα το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι από Δευτέρα οι απεργίες θα κλιμακωθούν, εάν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία... Επιπλέον, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, το απεργιακό μέτωπο αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες και στις εγκαταστάσεις παραγωγής «μαύρου χρυσού», καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου «PENGASSAN» έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις απεργών - κυβέρνησης ξεκίνησαν προχτές βράδυ. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος της Γερουσίας, επτά κυβερνήτες πολιτειών και εννιά συνδικαλιστικά στελέχη, γεγονός που αντανακλά την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας της χώρας. Σύμφωνα με νιγηριανά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του προέδρου Τζόναθαν προτείνει, σε πρώτη φάση, μερική επιδότηση των καυσίμων κατά 20%, όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά σε επίπεδο πολιτείας, και ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή της πολιτικής γενικότερων «μεταρρυθμίσεων» στον ενεργειακό τομέα για κάποιους μήνες. Ωστόσο, αυτή η έστω και μικρή υποχώρηση δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το νιγηριανό λαό, το 60% του οποίου αντιμετωπίζει κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης μετά την καταιγίδα ακρίβειας που σάρωσε από την Πρωτοχρονιά καύσιμα, βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ