Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Στην «τροχιά»... του 2004

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα, καθώς και των Προπυλαίων δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, μέσω της έγκρισης του χρονοδιαγράμματος για τις εργασίες αποκατάστασης του Παρθενώνα που υποβλήθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Τα συγκεκριμένα προγράμματα αποκατάστασης θα έπρεπε να έχουν ήδη περάσει από το ΚΑΣ από τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου, την οποία πήρε το προηγούμενο καλοκαίρι, επειδή τότε κρίθηκε πως τα συγκεκριμένα έργα δε θα ήταν έτοιμα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, ως γνωστόν, η κυβέρνηση δε θέλει σκαλωσιές στην Ακρόπολη εκείνη την περίοδο για να μη χαλάσει η διαφημιστική «σούπα».

Ο Παρθενώνας όμως... είχε άλλη «γνώμη», αφού η κατάσταση της βόρειας κιονοστοιχίας και ειδικότερα του θριγκού της, είναι άθλια και άκρως επικίνδυνη, αφού είναι γεμάτος ρωγμές και ουδείς θέλει να ρισκάρει να ξεκινήσει τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ετσι, η ΥΣΜΑ παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα χωρισμένο σε πέντε φάσεις και με στόχο (πέραν φυσικά της αποκατάστασης του μνημείου) να προλάβει το 2004, αλλά και να γίνουν με τέτοιο τρόπο οι εργασίες, ώστε ακόμη και σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων, το έργο να διακοπεί για τους Αγώνες και να συνεχιστεί μετά, χωρίς παράλληλα να αλλάξει η μορφή του μνημείου. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, το μνημείο θα έχει σχεδόν τη σημερινή του μορφή και καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προβλέπεται μια πολύπλοκη διαδικασία προσθαφαίρεσης των κιόνων και των σπονδύλων τους, ώστε να αποκατασταθεί η λανθασμένη τοποθέτηση σπονδύλων σε άλλους κίονες. Αλλά ο θριγκός, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί, δεν προβλέπεται να επανατοποθετηθεί πριν τις αρχές του 2004. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 2001 και θα ολοκληρωθούν το Μάη του 2004, αν και οι εργασίες συνολικής αποκατάστασης του μνημείου προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2007.

Παρ' ό,τι επιχειρήθηκε επιμελώς να υποβαθμιστεί και να αποκρυφτεί η αγωνία για το αν τελικά θα προλάβουν το 2004 (προβάλλοντας αντίστοιχα την αγωνία για το ίδιο το μνημείο), ωστόσο στο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η μετατροπή του εργοταξίου της Ακρόπολης... σε «στρατόπεδο εργασίας». Κι αυτό γιατί προβλέπονται όροι εργασίας με υπερωρίες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωρομίσθια εργασία (δηλαδή όλα τα «καλά» του εργασιακού μεσαίωνα), ενώ όλα δείχνουν πως οι νέοι, πενήντα μαρμαροτεχνίτες θα περάσουν από «ταχεία» εκπαίδευση από τους ελάχιστους εναπομείναντες παλιούς και έμπειρους συναδέλφους τους, οι οποίοι κι αυτοί θα βγουν γρήγορα στη σύνταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ