Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ενας δρόμος... άλλοθι

Από τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη
Από τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη
Οσοι πίστευαν ότι η επιλογή του οικοπέδου Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως αποτελεί πρόκληση στη λογική και όχι στο ταλέντο των αρχιτεκτόνων επιβεβαιώνονται.

Στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά υπέρ της έγκρισης της μελέτης διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του μουσείου, αφού ο αρχαιολογικός χώρος θα αποτελεί μέρος του και πιο συγκεκριμένα «αίθουσά» του, όπως χαρακτηρίστηκε. Μάλιστα, από την επιτυχία της διαμόρφωσης του χώρου θεωρείται ότι κρίνεται κατά μεγάλο μέρος και η επιτυχία όλου του εγχειρήματος.

Αλλά, ο αρχαιολογικός χώρος που θα διαμορφωθεί, θα περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα των ανευρεθέντων αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που προηγήθηκαν στου Μακρυγιάννη για τις ανάγκες του μουσείου αλλά και του μετρό. Πιο συγκεκριμένα, θα αναδειχτεί ένας αρχαίος δρόμος (μέσω επιχωματώσεων και άλλων παρεμβάσεων) ο οποίος θα πρέπει να ενταχθεί στο κυρίως «σώμα» του μουσείου, άγνωστο πώς. Πάντως, ο ίδιος ο δρόμος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμες και οι πρωιμότερες φάσεις του, μέσω οπών καλυμμένων από γυαλί.

Είναι φανερό, πως η ανάδειξη αυτού του δρόμου θα είναι το αρχαιολογικό «άλλοθι» της κυβέρνησης, η οποία, αγνοώντας τις αντίθετες φωνές, επέμεινε από την αρχή (αλλά και αφού οι ανασκαφές αποκάλυψαν αρχαία) στην επιλογή του Μακρυγιάννη. Για τις υπόλοιπες αρχαιότητες ουδείς λόγος, όπως δεν έγινε λόγος και γι' αυτές που «έπεσαν» υπέρ μετρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ