Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, πλέον, καλεί ανοιχτά τον Πρόεδρο Ασαντ να παραδώσει την εξουσία και ζητά από τον ΟΗΕ «να βοηθήσει στην εφαρμογή του σχεδίου μεταβίβασης της εξουσίας» χωρίς, όμως, «να ανοίγει το δρόμο σε κανενός είδους στρατιωτική επέμβαση» όπως «διευκρίνιζε» ο προεδρεύων του Συνδέσμου, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐκ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Η απόφαση λήφθηκε σε μια εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση, κατά την οποία σημειώθηκαν διαξιφισμοί, με αποκορύφωμα την απόφαση της Σ. Αραβίας να αποσύρει τους παρατηρητές της από την αποστολή του Συνδέσμου στη Συρία, λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Δαμασκού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου υιοθέτησαν τα βασικά συμπεράσματα και το πνεύμα της έκθεσης του επικεφαλής της πρώτης ομάδας παρατηρητών. Ο Σουδανός πρώην στρατηγός Μουχάμαντ αλ Ντάμπι υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα, η παρουσία των παρατηρητών συνεισέφερε στη μείωση της βίας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν τα μέλη του Συνδέσμου που αποφάσισαν την παράταση του έργου των παρατηρητών για ένα μήνα όχι όμως η Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, κατέληξαν και σε ένα συνολικό σχέδιο το οποίο καλεί τον Πρόεδρο Ασαντ να παραδώσει όλες τις εξουσίες του σε έναν αντιπρόεδρό του, ο οποίος προβλέπεται να συνεργαστεί και με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» εντός διμήνου.

Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση της συριακής ηγεσίας. Οπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, το σχέδιο του Συνδέσμου αποτελεί «κραυγαλέα παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» και φυσικά απορρίπτεται με τη συμπλήρωση ότι η συριακή ηγεσία «αφού καταπολεμήσει την τρομοκρατία, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει». Η συριακή ηγεσία δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, τουλάχιστον, διευκρινίσει αν τελικά θα αποδεχτεί και την παράταση της παραμονής των παρατηρητών στο έδαφός της.

Αντίθετα, υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου και από τον ΟΗΕ τάχθηκε ο Γερμανός πρέσβης στον Οργανισμό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα καταθέσουν ανάλογο αίτημα. Χτες, η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις της σε βάρος της Συρίας, εντάσσοντας στη «μαύρη λίστα» άλλους 22 αξιωματούχους του καθεστώτος Ασαντ, καθώς και οκτώ επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτό. Η συριακή «αντιπολίτευση» από την πλευρά της απαιτεί πιο σκληρά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ