Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με επίκεντρο τη Συρία πραγματοποιήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα «σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί» στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να διανεμηθεί, από την αντιπροσωπεία του Μαρόκου, νέο σχέδιο με βάση την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να παραδώσει ο πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, να αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Στο νέο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνονται κυρώσεις προς τη Δαμασκό.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να μεταβούν, επίσης στις αρχές της επόμενης βδομάδας, προκειμένου να πιέσουν για την προώθηση του σχεδίου που βασίζεται στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, τη Δευτέρα ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Γιάσεμ αλ Θάνι. Αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να διεξαχθεί και η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ρωσία ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει ότι το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό από τη Μόσχα. Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκενάντι Γκατίλοφ, η Ρωσία είναι αντίθετη και στο νέο σχέδιο γιατί δε λαμβάνει υπόψη τη ρωσική θέση και τις «βασικές και ουσιώδεις παραμέτρους» που έχει θέσει η Μόσχα, η οποία επίσης έχει δώσει δική της πρόταση την οποία τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ χαρακτηρίζουν «μη ισορροπημένη». Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ρωσίας και να περάσει το σχέδιο, αναμένεται να είναι «ιδιαίτερα σκληρές».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε δηλώσεις του αναφορικά με τη Συρία, από το Νταβός, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκφραστεί ομόφωνα και να είναι σε θέση να αποφασίσει.

Στο εσωτερικό της Συρίας τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το πρωί, από πυρά κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με πηγές των «αντικαθεστωτικών» στην πόλη Χομς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθέσεις κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν και την Πέμπτη σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ