Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαψεύδονται οι φήμες για συμφωνία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών για το Κοσσυφοπέδιο, διέψευσε χτες δημοσιεύματα αλβανόφωνων εφημερίδων του Κοσσυφοπεδίου που έφεραν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να είναι κοντά στην επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας σχετικά με την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου που θα συνιστά «οδυνηρό συμβιβασμό» για αμφότερες τις πλευρές.

Ο Σέρβος διαπραγματευτής διέψευσε έτσι τα σενάρια της συμφωνίας, λέγοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα είχε ενημερωθεί η σερβική βουλή και ο λαός της χώρας. Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι Σέρβοι του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη δε θα ανακόψει τον επόμενο γύρο συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι το Βελιγράδι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να πάρει μέσα στο Μάρτη το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Το ίδιο 24ωρο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σημείωσε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, τις «ισχυρές πιέσεις» που δέχονται αφρικανικές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να το πράξουν. Ο Σέρβος αξιωματούχος, που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, υπογράμμισε ότι πολλές αφρικανικές χώρες υφίστανται ένα συνδυασμό πιέσεων, εκβιασμών, ακόμη και «μαύρα χρήματα» προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους και να αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο. Ο Σέρβος υπουργός είχε διαβουλεύσεις με 15 ομολόγους του από ισάριθμες αφρικανικές χώρες σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τις πιέσεις που ασκούν η Πρίστινα και ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην υποσαχάρεια Αφρική.

Από τις 54 χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης, 16 έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με τελευταία περίπτωση την Γκάνα που αναγνώρισε το προτεκτοράτο στην αρχή της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ