Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
ΕΣΡ
H κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της...

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του ΕΣΡ, προκειμένου να σταματήσει ο έλεγχος για διαφάνεια στα ΜΜΕ

Την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα καλεί με χτεσινή του ανακοίνωση το Εθνικό Συμβούλιο, ν' αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για τις επιθέσεις που δέχεται το ΕΣΡ, στην προσπάθειά του ν' ανοίξει το «φάκελο» της διαφάνειας. Οι επιθέσεις στο ΕΣΡ ξεκίνησαν από τη στιγμή που με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, επιχείρησε και επιχειρεί να εφαρμόσει το νόμο και να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Η πρώτη επίθεση, ως γνωστόν, έγινε από τον Σταύρο Ψυχάρη με πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Βήμα» που επιτιθόταν προσωπικά στον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη με χαρακτηρισμούς «αχυράνθρωπων» και «αναλώσιμων της διαπλοκής». Αιτία της επίθεσης ήταν το πρόστιμο που επέβαλε το ΕΣΡ στον «Τηλέτυπο» για το ασυμβίβαστο, αφού ο ΔΟΛ, μέτοχος της εταιρίας μέσω του ταξιδιωτικού του γραφείου «Τράβελ Πλαν», έχει συνάψει συμβάσεις με το υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΤΕ. Ο Β. Λαμπρίδης με επιστολή του προς το «Βήμα» η οποία «τοποθετήθηκε» στη στήλη των επιστολών, επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στο συντάκτη του άρθρου. Παραβιάσεις επίσης, το ΕΣΡ διαπίστωσε στον «Τηλέτυπο» και για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ των εταιριών «Ιντρακόμ» του Σωκράτη Κόκκαλη και «Θεμελιοδομή».

Το ΕΣΡ δέχτηκε προχτές επίθεση, η οποία συνεχίστηκε και χτες από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Ιωνα Στεριώτη, ο οποίος, αφού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΡ, παραβλέπει τους νόμους και ζητά από το ΕΣΡ να σταματήσει τις «παρεμβάσεις» του, που είναι «σε βάρος εισηγμένων εταιριών στον κλάδο των ΜΜΕ». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου επανήλθε στο θέμα και χτες με νέα ανακοίνωσή του, καλώντας μάλιστα την πολιτεία να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΧΑΑ και να καθορίσει τα όρια ευθύνης του ΕΣΡ, το οποίο «καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των μετόχων, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε εταιρίες». Ο Ιωνας Στεριώτης έθεσε μάλιστα και θέμα για το πώς και από ποιες «πηγές το ΕΣΡ συγκεντρώνει τις πληροφορίες» για το μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών ΜΜΕ.

Μπροστά σε αυτές τις προκλητικές επιθέσεις και ενδεχομένως και σε αυτές που θ' ακολουθήσουν, από τη στιγμή που το ΕΣΡ επιχειρεί ν' «αγγίξει» το μεγάλο θέμα της διαπλοκής και να εφαρμόσει το νόμο, χτες το ΕΣΡ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το ΕΣΡ επιτελεί όπως έχει υποχρέωση τα καθήκοντά του εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ καλών και κακών νόμων. Ηταν αναμενόμενο η προσπάθεια του ΕΣΡ να επιβάλει τη διαφάνεια στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Οι πηγές από τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία και όχι πληροφορίες είναι αυστηρά υπηρεσιακές. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα καλούνται ν' αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες σχετικά με τη νέα μορφή της επίθεσης που δέχεται το ΕΣΡ»

Τη γραμμή για ύπαρξη προβλημάτων στην εφαρμογή του νόμου, που επικαλείται η κυβέρνηση για ν' ανοίξει ολοκληρωτικά τα παράθυρα της διαπλοκής μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, φαίνεται πως ακολουθούν και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών. Το θέμα αυτό έθεσαν χτες οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ και ALTER, που είχαν κληθεί από το ΕΣΡ σε ακρόαση για παραβιάσεις του άρθρου 1 του νόμου για τα ΜΜΕ που αναφέρεται στο ασυμβίβαστο. Οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, οι οποίοι είχαν κληθεί σε ακρόαση χτες ζήτησαν αναβολή και θα παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ. Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα συζητηθεί το θέμα του «Τηλέτυπου» και της συμμετοχής του ΔΟΛ και των δύο κατασκευαστικών εταιριών «Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕ» και «Θεμελιοδομή ΑΕ», οι οποίες έχουν πάρει έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Υστερα από καταγγελίες της Ενωσης Ραδιοφωνικών Σταθμών Μακεδονίας, το ΕΣΡ θ' ασχοληθεί με τις δικτυώσεις των ραδιοφωνικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, «Φλας» και «Πλάνετ». Ηδη το ΕΣΡ έχει διενεργήσει τον ανάλογο έλεγχο, ενώ έχει ζητήσει από τους εν λόγω σταθμούς στοιχεία τα οποία δεν έχουν σταλεί. Το ΕΣΡ θα καλέσει τους εκπροσώπους των τεσσάρων σταθμών σε ακρόαση την 1η Μαρτίου. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, με αφορμή και την υπόθεση του ΣΚΑΪ, είπε χτες ότι το ΕΣΡ δεν έχει αρνηθεί να δώσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα στοιχεία. Τα στοιχεία, όπως σημείωσε δεν είναι απόρρητα και το ΕΣΡ έχει ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ