Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Το κοινό ψήφισμα δεκάδων φορέων ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «Κώδικας Ναρκωτικών» ζητούν δεκάδες μαζικοί και επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Αγαλμα Βενιζέλου, τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Προχτές, δόθηκε στη δημοσιότητα το ψήφισμα των φορέων και επιστημόνων που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης - εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.

Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα είναι: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων Θεραπευτικού Προγράμματος ΙΘΑΚΗ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Ομάδα Εθελοντών Γονέων ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Τμήματος Εξαρτημένων Ατόμων ΨΝΘ «ΔΕΛΦΟΙ», Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Σύνδεσμος Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή Ν. Θεσ/κης, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων.

Στο ψήφισμά τους σημειώνουν:

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ".

Με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Αποποινικοποιείται η χρήση, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση
  • Εμπορευματοποιούνται η πρόληψη, η θεραπεία των εξαρτήσεων, η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων
  • Ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης με την προώθηση της χορήγησης υποκατάστατων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και από τις φυλακές.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Με τη δρομολογούμενη αποποινικοποίηση επιχειρεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να "ναρκώσει", να χειραγωγήσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση του πληθυσμού σε ναρκωτικές ουσίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το σχέδιο αυτό νόμου κατοχυρώνει την "ελευθερία στη χρήση, το δικαίωμα, όπως χαρακτηριστικά λέει, στην αυτοπροσβολή"! Τη στιγμή που προσβάλλονται με τον πιο βίαιο τρόπο τα δικαιώματα όλων μας στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση να ανακαλύπτει "το δικαίωμά μας στη χρήση", το "δικαίωμά μας" δηλαδή σε μία ανελεύθερη επιλογή.

Προειδοποιούμε ότι η αποποινικοποίηση, σε μία χώρα όπου η χρήση είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση του λαού, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ποσοστών χρήσης, στην αύξηση των ποσοστών της τοξικοεξάρτησης. Αλλωστε, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια από την Ελλάδα (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Οι φορείς που συνυπογράφουμε το ψήφισμα αυτό συμφωνούμε ότι οι εξαρτημένοι δεν έχουν ανάγκη από φυλακές ή φυλακίσεις. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι από θεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα.

Το δικαίωμά τους όμως αυτό στην επιλογή της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης, οι κυβερνητικές πολιτικές τους το στερούν με κάθε δυνατό τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα στεγνά προγράμματα, ιδιωτικοποιώντας την απεξάρτηση, ναρκοθετώντας την επανένταξη, προωθώντας τη διά βίου συντήρηση της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Λέμε όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ