Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τριγμούς και ελιγμούς προκαλεί η λαϊκή αγανάκτηση

Παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, ανακατατάξεις στα κόμματα του «μαύρου μετώπου», ενόψει της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο

Να αξιοποιήσει τη δύναμή του ο λαός. Τώρα να βγει στο προσκήνιο, να μεγαλώσει τα ρήγματα που τους προκάλεσε, μέχρι την ανατροπή τους
Να αξιοποιήσει τη δύναμή του ο λαός. Τώρα να βγει στο προσκήνιο, να μεγαλώσει τα ρήγματα που τους προκάλεσε, μέχρι την ανατροπή τους
Σε πολιτικούς ελιγμούς, με στόχο να διασφαλίσουν την ψήφιση των βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου, προχωρούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, κάτω από την πίεση που προκαλεί η κλιμακούμενη λαϊκή αγανάκτηση για τη βάρβαρη πολιτική τους. Μετά και τις προχτεσινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, ακολούθησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αναπληρώτρια Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε χτες την παραίτηση της από την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών του ΛΑ.Ο.Σ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τη νέα κωλοτούμπα του Γ. Καρατζαφέρη, που δήλωσε ότι οι βουλευτές του «δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση». Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, αν και παραιτήθηκαν, δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστ. Ροντούλης που επίσης παραιτήθηκε, δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει τα μέτρα». Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γ. Γεωργίου, που δεν είναι βουλευτής, με επιστολή του ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, είχε ήδη ανακοινώσει από προχτές ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος.

Αμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαρρέουν ότι «όποιος υπουργός δεν ψηφίζει τα μέτρα τίθεται εκτός κυβερνητικού σχήματος». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι θα υπάρξουν «ραγδαίες εξελίξεις» και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Λ. Παπαδήμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και ορκωμοσία νέας κυβέρνησης τις επόμενες ώρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής δήλωσε στον «Guardian» ότι «από τη στιγμή που ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν στηρίζει τη δανειακή συμφωνία, είναι λογικό να υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης».

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να «ανανεώσει» άμεσα το κυβερνητικό σχήμα, ώστε να ολοκληρώσει με διαδικασίες εξπρές το πρόγραμμα - πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «οι παραιτήσεις και οι διαφωνίες δε θα επηρεάσουν τον κυβερνητικό προγραμματισμό». Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, πιθανά να γίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου (βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), το οποίο και αναμένεται να εγκρίνει το νέο αντιλαϊκό πακέτο προκειμένου να προχωρήσει η κατάθεση του στη Βουλή.

Βάσει των αρχικών κυβερνητικών σχεδιασμών, την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα, στην Ολομέλεια Βουλής θα τεθούν για ψηφοφορία το πλαίσιο του νέου μνημονίου, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της ενίσχυσης τους με 30 δισ. ευρώ, όπως και το πρόγραμμα για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ξεκαθαρίζοντας τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα - και μόνο υπευθυνότητα - από όλους. Οτιδήποτε άλλο δε βοηθά».

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα και θα στηρίξουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν τους εκβιασμούς περί χρεωκοπίας της χώρας, επιδιώκοντας να γονατίσουν οι εργαζόμενοι και να αποδεχτούν τη βύθιση τους στην απόλυτη φτώχεια. Με τις τελευταίες εξελίξεις αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χτες συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τελικά σήμερα.

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου τόνιζαν χτες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει ότι «η ψήφιση των μέτρων είναι αναγκαία για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία». Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ Π. Στασινός, υπέβαλε χτες την παραίτηση του, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα», με τη θέση του μέχρι αργά χτες το βράδυ να παραμένει κενή. Την απόφασή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα ανακοίνωσε χτες και ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, ενώ τη ίδια θέση έχει διατυπώσει ήδη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Μ. Αποστολάκη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, περίπου δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν επιστολή, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν οι Βενιζέλος, Παπουτσής Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Σκανδαλίδης, προκειμένου να συζητήσουν πρόταση του υπουργού Οικονομικών να καταθέσουν από κοινού αίτημα για την εκλογή νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σήμερα, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων πριν και μετά τις εκλογές (2012-03-15 00:00:00.0)
Διεργασίες με υποψήφιους και διαγραμμένους (2012-02-29 00:00:00.0)
Τριγμούς και ελιγμούς προκαλεί η λαϊκή αγανάκτηση (2012-02-11 00:00:00.0)
Παζάρια στο αστικό στρατόπεδο με το λαό στο στόχαστρο (2011-11-05 00:00:00.0)
Στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα (2011-11-03 00:00:00.0)
Ρίχνει όλα τα όπλα στον πόλεμο για να σωθεί το κεφάλαιο (2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ