Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Με ντοκιμαντέρ και εκδόσεις

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθήνας «προσθέτει» στις εικαστικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις της δύο ακόμη πολιτιστικές δραστηριότητες, τις οποίες παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος. Η μία δραστηριότητα, η οποία φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός του δήμου, είναι κινηματογραφική και τιτλοφορείται «Πρεμιέρες ντοκιμαντέρ».

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και θα περιλαμβάνει προβολές των ταινιών που βραβεύονται και διακρίνονται στο ετήσιο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

Ο θεσμός εγκαινιάζεται στις 28/2 (7 μμ) στο Γκάζι και οι προβολές θα διαρκέσουν έως τις 4/3 (ώρα έναρξης 6 μμ). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και θεματικές ενότητες με προβολές σύγχρονων, κλασικών, ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ, καθώς και ειδικό αφιέρωμα στην Αθήνα. Θα προβληθούν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ: Λ. Δανίκα «Η άδεια», Θ. Αγγελόπουλου «Αθήνα», Λ. Σταύρακα «Το Γκάζι», Δ. Θέου - Φ. Λαμπρινού «100 ώρες του Μάη», Στ. Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», Π. Κράββα «Μια αιώνια ζωή: Εργα και ημέρες του ρεμπέτη Αθανάσιου Αθανασίου», Κ. Σφήκα «Αναμονή», Β. Μάρου «Αναστενάρια», Α. Κεσίσογλου «Ιστορίες χωρίς τέλος - Πρώτη», Στ. Κούλογλου «Συνωμοσία αγάπης», Κ. Μαχαίρα «Οι γειτόνισσες», Λ. Κουρκουλάκου «Διονύσιος Σολωμός», Ρ. Κούνδουρου «Αλουμίνιο της Ελλάδας», Δ. Εξακουστίδου - Γ. Αβέρωφ «Η γιορτή των νεκρών», Στ. Χαραλαμπόπουλου «Είδαν τα μάτια μας γιορτές», Τ. Κανελλόπουλου «Θάσος», Α. Δημητρίου «Καρβουνιάρηδες», Γ. Λάμπρου «Περάσματα από τον Παράδεισο», Κ. Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής», Λ. Λιαρόπουλου «Γράμμα από το Σαρλερουά», Μ. Μαυρίκου «Το ταξίδι». Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αθήνα, διαδρομή στο χρόνο», έκθεση βιβλίου με τίτλο «Ετσι είδαν την Αθήνα», έκθεση αφισών, με τίτλο «Αθήνα, μια κινηματογραφική θεώρηση», έκθεση του Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και του Ιστορικού και Κινηματογραφικού Αρχείου του ΥΠΕΞ και δύο ημερίδες. Η μία με θέμα «Πολιτικό ντοκιμαντέρ και προπαγάνδα» και η άλλη με θέμα «Ελληνικό ντοκιμαντέρ και ξένες αγορές».

Η άλλη δραστηριότητα της «Τεχνόπολης» είναι εκδοτική και «εγκαινιάστηκε» με το βιογραφικό βιβλίο της Ράνιας Δ. Γέροντα «Ηρώδης ο Αττικός (Θέατρα, Στάδια και επαύλεις του), πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες των σωζόμενων μνημείων που χτίστηκαν την εποχή του -γεννημένου στο Μαραθώνα- Βιβούλιου Ιππάρχου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη, όπως ήταν όλο το όνομά του. Του φιλόκαλου, σοφιστή φιλοσόφου και ρήτορα Ηρώδη του Αττικού, που αποκαλούνταν «Βασιλεύς των λόγων και Ελλήνων γλώττα», ο οποίος τιμήθηκε με πολλά αξιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ