Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού

Μιλά στο «Ρ» ο Παναγιώτης Πάλμος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και επικεφαλής της ΕΣΚ - ΔΕΗ

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, για το σύνολο του ελληνικού λαού. Τα μεγαλύτερα θύματα όμως, θα είναι οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, που θα υποστούν τη «βαρβαρότητα» της αντεργατικής πολιτικής, την οποία θα εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί πλέον ζητούμενο στην αυριανή «ανταγωνιστική» ΔΕΗ. Ποιον εξυπηρετεί όμως η απελευθέρωση της αγοράς, ποιος ευθύνεται, τι είδους ΔΕΗ χρειάζεται ο ελληνικός λαός, υπάρχει διέξοδος από αυτή την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και σε άλλα ερωτήματα, μάς απαντά ο Παναγιώτης Πάλμος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και επικεφαλής της ΕΣΚ - ΔΕΗ.

- Από αύριο, «απελευθερώνεται» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ποια θα είναι η θέση της ΔΕΗ στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς;

- Κατ' αρχάς, να χαρακτηρίσουμε την 19/2/2002, ημέρα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σαν ημέρα διάλυσης της μεγαλύτερης και σημαντικότερης επιχείρησης της χώρας. Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές σε όλους τους τομείς. Για την εθνική οικονομία, την άμυνα της χώρας, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πολιτική επιλογή που έχει στόχο την υποταγή αυτών των επιχειρήσεων στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά είχε στα πλαίσια του καπιταλισμού, παύουν να υφίστανται, αφού πλέον θα λειτουργεί στα πλαίσια του ανταγωνισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ηδη από την 1/1/2001 έγινε Ανώνυμη Εταιρία και από βιομηχανική - τεχνική επιχείρηση, μετατρέπεται κύρια σε εμπορική. Ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο τον Ιούνιο τεμαχιζόμενη σε 4 Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ). Το μερίδιο στην παραγωγή και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώνεται αφού θα παράγεται πλέον από ιδιώτες. Στο πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί καμία νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η θέση της ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά δε θα είναι η σημερινή. Ούτε δημόσια ούτε ηλεκτρική, απλώς θα είναι μία συρρικνωμένη επιχείρηση που θα την εκμεταλλεύεται το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός


- Και ο ενεργειακός σχεδιασμός; Πώς θα καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια;

- Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός δυστυχώς δεν υπάρχει και αυτό είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που το επισημοποιεί με το νόμο 2773/99, ο οποίος αποτέλεσε και το «θεμέλιο λίθο» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς των 9.500 μεγαβάτ δεν μπορεί να παράγεται σε καθημερινή βάση αν λάβουμε υπόψη τη συντήρηση των μονάδων των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων ισχύος 2.700 μεγαβάτ που εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις. Τις νέες ενεργειακές ανάγκες θα τις καλύψουν ιδιώτες παραγωγοί με νέες μονάδες που και μακροχρόνιες διαδικασίες κατασκευής χρειάζονται (3 - 4 χρόνια), αλλά και αρκετά κεφάλαια.

- Και αν οι ιδιώτες δεν προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, τι θα γίνει;

- Υπάρχει ο κίνδυνος εάν ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας επιλέξουν πιο εύκολες κερδοφόρες επενδύσεις π.χ. αγορά μονάδων παραγωγής από τις υπάρχουσες της ΔΕΗ, να μείνουμε ακάλυπτοι από παραγωγή ενέργειας όπως πρόσφατα είχαμε στην Καλιφόρνια όπου με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 1996, προκλήθηκε γενικό «μπλακ άουτ» για αρκετές μέρες, με αποτέλεσμα όλοι να κάνουν λόγο για επιστροφή στο παλιό καθεστώς. Το σπάσιμο της ΔΕΗ με το νέο οργανόγραμμα δημιουργεί κινδύνους και για την ιδιωτικοποίηση της Διανομής του πιο κερδοφόρου κομματιού της ΔΕΗ και να παραδοθεί και αυτό στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι συνέπειες

- Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα υπάρξουν συνέπειες για τους εργαζόμενους και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

- Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, συνδυάστηκε με το ξεπούλημα του ασφαλιστικού τους φορέα για να προικοδοτηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με το ποσό των 3,2 τρισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο ανήκει στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η απελευθέρωση της αγοράς, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνταξιούχους, αφού μέχρι το 2005 προβλέπεται να μειωθεί το προσωπικό της επιχείρησης κατά 30%. Δεν είναι μόνο αυτό. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιφέρει και την εντατικοποίηση της εργασίας, νέο «ανταγωνιστικό» μισθολόγιο, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την αντικατάστασή τους από τις ατομικές, μερική απασχόληση κ.ο.κ. Η εμπειρία από τις χώρες που έχουν προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς (Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία) αυτό δείχνει. Ηδη ξεκίνησε η ενοικίαση 200 εργαζομένων της ΔΕΗ στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης η άρνηση της διοίκησης της ΔΕΗ να μπει στο Προεδρικό Διάταγμα για το ασφαλιστικό για τους 1.200 αποσπασμένους, όπως είχαν αποφασίσει και τώρα προσπαθούν με τροπολογίες να το καλύψουν.

- Για τον ελληνικό λαό, συνολικά, θα υπάρξουν συνέπειες; Θα αλλάξει κάτι;

- Η ΔΕΗ παύει να είναι ΔΕΚΟ και να ασκεί δραστηριότητες κοινής ωφέλειας, με συνέπεια να καταργείται έτσι στην πράξη κάθε κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτηριστικό της. Ετσι καταργείται το ενιαίο τιμολόγιο, το αγροτικό και το αρδευτικό, θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος για 6 εκατομμύρια λαϊκούς καταναλωτές. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα ακριβύνουν και θα χειροτερέψουν. Η αναγόρευση της ΔΕΗ σε εμπορική εταιρία καθορίζει το κέρδος ως το μοναδικό σκοπό και κριτήριο λειτουργίας της, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια του εφοδιασμού, ο εγχώριος λιγνίτης παρακάμπτεται από τη γενίκευση της χρήσης του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

- Δηλαδή ποιο είναι το «μοντέλο» της ΔΕΗ που χρειάζεται η χώρα;

- Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη σημερινή λειτουργία της ΔΕΗ. Παρ' όλο που κάτω από τις φιλότιμες προσπάθειες και θυσίες των εργαζομένων της, τη μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτει, την πριμοδότηση της κιλοβατώρας μέσω του ασφαλιστικού φορέα και τους μακροχρόνιους αγώνες του ελληνικού λαού είχε αποκτήσει τα όποια χαρακτηριστικά κοινής ωφέλειας, με τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας σήμερα στην ΕΕ. Δεν έπαψε όμως ποτέ, όπως και όλος ο κρατικός τομέας της οικονομίας να λειτουργεί σαν μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου σε όφελος των βιομηχάνων στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η ΔΕΗ πρέπει να είναι ενταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της λαϊκής οικονομίας, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και χωρίς κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο λαό. Που θα συμβάλει στην παραγωγική αναβάθμιση της χώρας στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνογνωσίας. Μια ΔΕΗ που θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει ολόπλευρα τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις πρωτοβουλίες του προσωπικού της. ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειάζεται καθολική αντίσταση στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και αντιπαράθεση στην παγκοσμιοποίηση και στην ανταγωνιστικότητα.

- Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τον προσεχή Ιούνη η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται μέσω του Χρηματιστηρίου. Υπάρχουν ευθύνες των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ που κατέχουν την πλειοψηφία; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ;

- Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση εάν το συνδικαλιστικό κίνημα, ο ταξικός πόλος που φορείς του σήμερα είναι το ΠΑΜΕ είχε το πάνω χέρι και όχι οι συμβιβασμένες ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ). Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων είναι συνένοχες, μαζί με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού, για την αδρανοποίηση των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος και τη δημιουργία ηττοπάθειας στους εργαζόμενους. Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΣΑΔ συνεδριάζουν πλέον στη ΓΓ Αθλητισμού μέχρι να εκλέξουν νέο πρόεδρο στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο που προγραμματίζουν και αναβάλλουν σύμφωνα με τις εντολές της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντησή τους με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων (ήδη σε δύο πρωτοβάθμια είχαμε σημαντικές επιτυχίες και στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ που θα γίνει μάλλον στις 28/2 ψηφίζουν Αγωνιστική Συνεργασία. Με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και τη διεύρυνσή τους με άλλα κοινωνικά στρώματα. Τη συσπείρωση των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων, όπου τα συμφέροντά τους είναι ασυμβίβαστα με αυτά των βιομηχάνων και των πολιτικών τους εκφραστών, των υποστηρικτών της ΟΝΕ, των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην ανάπτυξη αγώνων με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτών των κατευθύνσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ