Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αδειάζουν» το υπουργείο οι ιδιοκτήτες κολεγίων

Με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, ο «Σύνδεσμος Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών συνεργαζόμενων με πανεπιστήμια της αλλοδαπής» φέρνει το υπουργείο Παιδείας μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναγνώριση πτυχίων, που χορηγούν ξένα πανεπιστήμια, στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος επιδοκιμάζει τη δήλωση του επιτρόπου για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, κ. Μπολκενστάιν, που είπε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πτυχία από ξένα πανεπιστήμια που έχουν υπογράψει μια συμφωνία «franchise» (δικαιοχρησίας) με κέντρα σπουδών της χώρας μας. Τα πτυχία αυτά, σύμφωνα με τον επίτροπο, είναι ακαδημαϊκοί τίτλοι και οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να τους αναγνωριστούν ως τέτοιοι.

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος ζητά την ίδρυση «Ιδιωτικών Ανώτερων Σχολών», καθώς η λειτουργία τους δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα και έχει ενημερώσει όλους τους αποφοίτους των κολεγίων - μελών του, ότι «θα καλύψει τα έξοδα των δικαστικών ενεργειών στις οποίες ίσως κάποιοι από αυτούς καταφύγουν, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι κι οι οδηγίες της ΕΕ».

Στη βάση αυτή ο Σύνδεσμος εξηγεί ότι τα εν λόγω πτυχία εκδίδονται απευθείας από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κι όχι από τα κολέγια με τα οποία συνεργάζονται στη χώρα μας. Μ' αυτή την έννοια θεωρεί ότι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του πανεπιστημιακού τίτλου. Αναφέρει επίσης ότι τα κολέγια - μέλη του συνδέσμου «ποτέ δεν είπαν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια», αλλά ότι συνεργάζονται με τέτοια και ρίχνει ευθύνες στο υπουργείο που θα έπρεπε να είχε παρέμβει, αν είχε εντοπίσει τέτοιου είδους παράνομη διαφήμιση.

Ετσι, οι υποκριτικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους διπλώματα και τα σκληρά λόγια του υπουργού ότι λειτουργούν παράνομα, αποδεικνύεται ότι είχαν μοναδικό σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια λαού και νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ