Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Συναντήσεις για νομιμοποίηση των αποφάσεων

Το υπουργείο ξεκίνησε χτες τον προσχηματικό διάλογο

Με εμμονή της κυβέρνησης στην ανωτατοποίηση - εμπαιγμό των ΤΕΙ ξεκίνησε χτες ο περίφημος διάλογος του υπουργείου Παιδείας με τους Πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας του εγχειρήματος, το οποίο «προάγει το συμφέρον της χώρας», όπως βέβαια κατανοεί το «συμφέρον» η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να προωθήσει μία κατ' όνομα «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ στην πραγματικότητα οι γενικότερες στρατηγικές επιλογές οδηγούν σε υποβάθμιση και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήριζε το διάλογο «γόνιμο», εκτιμώντας ότι «η ολοκλήρωσή του θα είναι σε θετική κατεύθυνση», με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αγγίξει την ουσία του ζητήματος, αλλά περιορίζεται σε επιμέρους «διαπραγματεύσεις» με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Η αντίθεση της συνόδου των Πρυτάνεων είναι δεδομένη, καθώς ζητούν με απόφασή της απόσυρση του νομοσχεδίου. Χτες, μετά τη συνάντηση, ο προεδρεύων της Συνόδου Ν. Ζούμπος, Πρύτανης του Πανεπιστημίων Πατρών δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα», κάνοντας λόγο για διαφορές που υπάρχουν και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των διοικήσεων των ΑΕΙ για αξιολόγηση που θα προηγηθεί της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι εξαρχής έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους με το σχέδιο νόμου, χαρακτήρισαν «εποικοδομητικό» το διάλογο, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, επικεντρώνεται στο ζήτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, καθώς οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφωνούν με τη μετατροπή του προσωπικού σε «εντεταλμένο». Ο εκπρόσωπος της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Λ. Βρυζίδης, δήλωσε ότι «τα ΤΕΙ στηρίζουν την προσπάθεια» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν «κοινές λύσεις για τις επιμέρους διαφορές».

Ο κύκλος των επαφών του υπουργείου Παιδείας θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με συναντήσεις με την ΟΣΕΠ ΤΕΙ και την ΕΣΕΕ. Η συνάντηση με την ΟΣΕΠ γίνεται υπό την απειλή για κινητοποιήσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, η οποία έχει εξαγγείλει αποχή διαρκείας από την Τρίτη, 20 Φλεβάρη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστά ιδρύματα, αναμένονται αποφάσεις (2002-01-30 00:00:00.0)
Προχωράει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-03-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των αντιδράσεων (2001-03-02 00:00:00.0)
Προωθεί την απάτη της ανωτατοποίησης (2001-02-28 00:00:00.0)
Διάλογος με ειλημμένες τις αποφάσεις (2001-02-15 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ (2001-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ