Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ FRONTEX
Επιβεβαιώνει την άγρια καταστολή στα σύνορα

Icon

Την τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή την στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την καταστολή και τους μαζικούς θανάτους μεταναστών που ψάχνοντας πέρασμα στην ΕΕ πνίγονται στο ποτάμι ή πεθαίνουν από το κρύο, επιβεβαιώνει έκθεση του FRONTEX. Αναφερόμενη στη συντονιζόμενη από τον ευρωενωσιακό οργανισμό συνοριοφύλαξης επιχείρηση «Ποσειδών», περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Εβρο ως τον Γενάρη 2012, προετοιμάζει για τα χειρότερα, τις ακόμα πιο απάνθρωπες εξελίξεις που έρχονται μπροστά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Γενάρη «εντοπίστηκαν» (βλ. συνελήφθησαν) στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Εβρου πάνω από 2.800 μετανάστες. Επικεντρώνει στις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή» που επικρατούν τον χειμώνα. Οτι «χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή στάθμη νερού στον Εβρο και πλημμύρες στη γύρω περιοχή κάνουν τα παράνομα περάσματα πολύ επικίνδυνα και για κάποιους θανατηφόρα». Ακολούθως καταμετρά πτώματα, πόσοι μετανάστες βρέθηκαν από τις αρχές του Γενάρη νεκροί (χώρια πόσοι άλλοι δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί ή το ποτάμι τους έβγαλε στη θάλασσα): Μια νεκρή ασιάτισσα κοντά στην Ορεστιάδα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος, το πτώμα μιας αφρικανής που βρέθηκε στην όχθη του ποταμού. «Η προφανής αιτία θανάτου σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η υποθερμία».

Κατόπιν ξεκαθαρίζει: «Τα σύνορα στην περιοχή του Εβρου παραμένουν το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες από την Ασία (...) Το 2011 η μεταναστευτική πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρέμεινε υψηλή με περισσότερους από 55.000 εντοπισμούς ως το τέλος του χρόνου, αύξηση 17% συγκριτικά με το 2010». Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση «Ποσειδών» (ξεκίνησε Μάρτη 2011) θα συνεχιστεί και το 2012 συντονίζοντας συνοριοφύλακες από 25 κράτη - μέλη και άλλες χώρες ενταγμένες στο σύστημα φακελώματος Σενγκεν, με διακηρυγμένο στόχο την καλύτερη «επιτήρηση» των συνόρων. Αρα νέους θανάτους, νέες συλλήψεις κι απελάσεις, μια τραγωδία που θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες και δραματικότερες διαστάσεις με τον φράκτη που στήνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ορεστιάδας, τις θερμικές κάμερες κι όλα τα άλλα υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ