Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τους «εφαρμοστικούς» της βαρβαρότητας

Δρομολογούν τη νομοθέτηση μέτρων του νέου μνημονίου, ενόψει και του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει τη Δευτέρα

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια του λαού, αν πατώσει τα κόμματα που του μαυρίζουν τη ζωή και βγάλει ενισχυμένο το ΚΚΕ
Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια του λαού, αν πατώσει τα κόμματα που του μαυρίζουν τη ζωή και βγάλει ενισχυμένο το ΚΚΕ
Σαφέστατες δεσμεύσεις για την προώθηση και εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων του μνημονίου, δίνει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μαζί με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης ένα τρομοκρατικό μπαράζ εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι, που είχε και την πρωτοβουλία της τριμερούς επικοινωνίας, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού μετά την τηλεδιάσκεψη, σημειώνεται ότι «οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία πάνω στο ελληνικό ζήτημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόταξε την απόλυτη στήριξη που του παρέχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά μετά και τις προχτεσινές συναντήσεις του με Παπανδρέου, Σαμαρά - στην υλοποίηση του μνημονίου και στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που πτωχεύει το λαό. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθούν τα πρόσθετα μέτρα των 625 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Λ. Παπαδήμος είχε επίσης χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Εμείς, ως κυβέρνηση, είχαμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και έπρεπε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις για να πετύχουμε αυτήν τη συμφωνία. Νομίζω ότι αυτές έχουν γίνει από την πλευρά της Ελλάδος και νομίζω ότι δεν αμφισβητείται ούτε από τους εταίρους πια αυτό», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, με συνέντευξή του στον «Σκάι».

Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συνεχίζοντας τις επαφές του με τους προέδρους των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη, και τον ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Γιούρογκρουπ και την ευρωζώνη. Μετά τη συνάντηση, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι δεν του τέθηκε θέμα υπογραφής για εφαρμογή του μνημονίου μετά τις εκλογές και ότι αν του ζητηθεί, θα αρνηθεί.

Σήμερα θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου, σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο για τη σφαγή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, ώστε να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή. Ο ίδιος νόμος θα περιέχει ακόμα τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου και τα άλλα μέτρα που συμπληρώνουν το πακέτο των 325 εκατ. ευρω, για την κάλυψη του προϋπολογισμού του 2012.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη να έχει ψηφίσει το σύνολο των αντιδραστικών εφαρμοστικών νόμων που εξειδικεύουν τα μέτρα του νέου μνημονίου και θα ισοπεδώσουν εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

«Ρίχνουν» ημερομηνίες εκλογών

Η συγκυρία του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας συμπίπτει με νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στους κόλπους της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας και οι αποφάσεις του αναμένεται να επηρεάσουν συνολικά τις εξελίξεις εντός της ΕΕ. Η έγκριση του νέου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα, αλλά και το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (PSI), συνδέονται άμεσα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα ανταγωνιζόμενων μερίδων της πλουτοκρατίας μέσα στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών μελών της.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται να συζητηθούν και οι «πολιτικές δεσμεύσεις» από το σύνολο των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και μετά τις εθνικές εκλογές. Επίσης, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία του «ειδικό λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους», αλλά και της ενισχυμένης «κοινοτικής εποπτείας», με την εγκατάσταση τεχνοκρατών της ΕΕ μόνιμα στην Ελλάδα.

Για να χρυσώσουν το χάπι των αντιδραστικών αποφάσεων, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι αν τελικά προχωρήσει η σύσταση του «ειδικού λογαριασμού», αυτός θα αφορά αποκλειστικά την εξυπηρέτηση των δόσεων για τα δάνεια και ότι δεν θα μεταφερθούν στη δικαιοδοσία του κρατικοί πόροι.

Οι αποφάσεις του «Γιούρογκρουπ», όπως σημειώνουν στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, θα καθορίσουν και το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. «Αν πάρουμε το πράσινο για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», σημείωνε χτες κυβερνητικό στέλεχος. Πληροφορίες θέλουν τους Παπαδήμου - Παπανδρέου - Σαμαρά, να έχουν καταλήξει στην ημερομηνία των εκλογών, με πιθανότερες την τελευταία Κυριακή του Απρίλη ή την πρώτη του Μάη (29/4 ή 6/5).

«Το πότε θα κάνουμε εκλογές είναι απόλυτα δική μας υπόθεση» επανέλαβε χτες ο Π. Καψής στη συνέντευξη στον «Σκάι» σχολιάζοντας τις απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για μετάθεση του χρόνου των εκλογών και παράταση της θητείας της συγκυβέρνησης. Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών υποστηρίζοντας ότι «το έργο της κυβέρνησης προσδιορίζει και το χρόνο των εκλογών(...) Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ