Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βουλευτικές εκλογές τριβών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς τη διαμόρφωση των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρουσιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες στο Ιράν. Μεγάλη μάχη δίνεται εντός των κόλπων της συντηρητικής πτέρυγας του καθεστώτος καθώς ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ φαίνεται ότι έχει πλέον αποσύρει την προτίμησή του από τον, μέχρι πριν από δύο περίπου χρόνια, «προστατευόμενό» του, Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στους δύο άνδρες να αναμετρούνται σκληρά για μια κοινοβουλευτική έδρα και οι δύο πρώην σύμμαχοι για τη διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου εξουσίας. Συνολικά, οι υποψήφιοι είναι 3.400 καθώς άλλοι 1.992 απορρίφθηκαν από την επιτροπή που εγκρίνει τις υποψηφιότητες. Πολλοί από τους απορριφθέντες είναι νυν βουλευτές που πρόσκεινται στον Αχμαντινετζάντ.

Οι βασικοί αντίπαλοι εκλογικοί συνασπισμοί που συμμετείχαν στις χτεσινές εκλογές είναι το «Ενωτικό Μέτωπο των Υπερασπιστών των Αρχών», που πρόσκειται στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και το «Μέτωπο Αντίστασης», που πρόσκειται στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ. Η διασφάλιση του ελέγχου της 290μελούς βουλής δε σχετίζεται μόνο με αυτήν καθ' εαυτήν τη βουλή, αλλά και με την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, στις οποίες ο Αχμαντινετζάντ δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει για τρίτη φορά υποψηφιότητα, αλλά φέρεται να προετοιμάζει γι' αυτό ένα συνεργάτη του, κάτι που καθιστά κρίσιμη την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων υποστηρικτών στα βουλευτικά έδρανα.

Παρά τις διαφωνίες ως προς το χειρισμό ζητημάτων της εσωτερικής πολιτικής που αναδείχτηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία (π.χ. ο Αχμαντινετζάντ δέχτηκε σφοδρή κριτική για την κατάργηση των δελτίων τροφίμων και βενζίνης για τους οικονομικά αδύναμους το 2010 και την αντικατάστασή τους από χρηματικά ποσά, επειδή αυτό ενίσχυσε τον πληθωρισμό κ.ά.), σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή αφού δεν υπάρχουν διαφωνίες. Αλλωστε τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής τον έχει μόνο ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος είχε φροντίσει να δείξει δυσφορία για την επιμονή Αχμαντινετζάντ να υπογραμμίζει τα εθνικά χαρακτηριστικά του Ιράν και όχι τα θρησκευτικά.

Την εκλογική διαδικασία μποϊκοτάρει η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση εντός του καθεστώτος, που είχε κάνει ισχυρή την παρουσία της στις προεδρικές του 2009 που σημαδεύτηκαν και από επεισόδια. Οι δύο ηγέτες της, Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό από πέρσι τέτοια εποχή και ουδείς τους έχει δει ή ακούσει έκτοτε. Επίσης στις εκλογές δεν μπορεί να πάρει μέρος το κόμμα Τουντέχ, που συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, επειδή εξακολουθεί να βρίσκεται στην παρανομία και να υφίσταται σκληρές διώξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ