Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Κομβόι του Ερυθρού Σταυρού που εισήλθε στην πόλη Χομς
Κομβόι του Ερυθρού Σταυρού που εισήλθε στην πόλη Χομς
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η Δύση υποδαυλίζει τη βία επιμένοντας να υποστηρίζει μονομερώς την αντιπολίτευση και να θέτει όρους μόνο στη συριακή κυβέρνηση», υποστήριξε σε μια εκτενή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε διευθυντές ξένων ΜΜΕ στη ρωσική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός και υποψήφιος για την Προεδρία στις αυριανές εκλογές, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τάχθηκε, εκ νέου, υπέρ του άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων συμπληρώνοντας ότι όταν καλεί κανείς μόνο την μία πλευρά ν' αποσυρθεί (στην προκειμένη περίπτωση τον συριακό στρατό) είναι σαν «να δίνει το πράσινο φως στην άλλη πλευρά να συνεχίσει τις εχθροπραξίες». Η Μόσχα, πάντως, διά του υπουργείου Εξωτερικών της κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να βοηθήσει στρατιωτικά τη Συρία σε περίπτωση που εξαπολυθεί εναντίον της στρατιωτική επίθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε του ρωσικού βέτο στα σχέδια απόφασης που έχουν, μέχρι στιγμής, παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, βέτο που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του συριακού λαού, αλλά με αυτά των ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων και της αστικής τάξης στην περιοχής της Μέσης Ανατολής. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δε θέλει να δει να επαναλαμβάνεται η ιστορία της Λιβύης, όπου είπε «μπορεί το καθεστώς Καντάφι να ήταν τρελό, αλλά οι αντικαθεστωτικοί προκάλεσαν αιματοκύλισμα αμάχων, κάτι που τα δυτικά ΜΜΕ έκρυψαν». Απέφυγε, πάντως, επισταμένα να «προβλέψει» την έκβαση της κατάστασης στη Συρία, επιμένοντας στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, «που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό» και στην πίεση και προς τις δύο πλευρές να κάνουν «πραγματικό πολιτικό διάλογο».

Η παρέμβαση του Ρώσου πρωθυπουργού, αλλά και η «ενδιαφέρουσα» διευκρίνιση περί μη πρόθεσης παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στη Δαμασκό από τη Μόσχα έρχεται μια μέρα μετά την ομόφωνη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και ζητά άμεση διευκόλυνση του σχεδιασμού παροχής βοήθειας και τη στιγμή που και ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωνε το κλείσιμο της γαλλικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα. Εχουν, ήδη, κλείσει η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει οι μοναρχίες του Κόλπου, που έχουν ταχθεί στην «πρώτη γραμμή» άσκησης πίεσης και απειλών κατά της Συρίας.

Εντός Συρίας, νωρίς το απόγευμα αναμενόταν να φθάσει στη Χομς, και συγκεκριμένη στη συνοικία Μπάμπα Αμρο, που είχε μετατραπεί επί εβδομάδες σε προπύργιο ενόπλων της αντιπολίτευσης και σε πεδίο μάχης με το συριακό στρατό, η πρώτη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με επτά αυτοκίνητα με φάρμακα, τρόφιμα και νερό. Τα συριακά στρατεύματα κήρυξαν «καθαρή» τη συνοικία και η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε εκταφή των σορών των δύο δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα (της Αμερινανίδας Κόλιν και του Γάλλου Οτσλικ), προκειμένου, αφού ταυτοποιηθούν να παραδοθούν στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι πέρασαν στο Λίβανο οι εναπομείναντες, εντός Χομς, δύο ξένοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων η μία είναι η τραυματισμένη Εντίτ Μπουβιέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης (2017-06-23 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρια για νέες συνομιλίες (2016-04-07 00:00:00.0)
Ρωσική αντίδραση σε δυτικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ (2014-02-12 00:00:00.0)
Πιέσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις (2012-06-01 00:00:00.0)
Απεσταλμένοι και νέος γύρος διαβουλεύσεων (2012-03-06 00:00:00.0)
Νέα «μίνι» σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου (2011-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ