Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρια για νέες συνομιλίες

Η συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες προς το παρόν ...δεν γίνεται αποδεκτή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια συμμάχων του, ξεκίνησε χτες επιχείρηση ανακατάληψης νότιων περιχώρων της πόλης του Χαλεπίου, και αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Ντεράα και Σουέιντα. Το ίδιο διάστημα, βομβαρδιστικά της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνέχιζαν τις βολές σε θέσεις τζιχαντιστών, κυρίως σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Η συνεργασία ωστόσο που παρατηρείται στα επιτελεία Ρώσων και Αμερικανών σε σχέση με τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας δεν διαπιστώνεται και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καθώς κυρίως δυτικοί σύμμαχοι του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και η Ουκρανία μπλόκαραν την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τη διεύρυνση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία θα συμμετάσχει την επόμενη βδομάδα στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, που εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει απόφαση για τη διεύρυνση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν και οι Κούρδοι της Συρίας. Η Ζακχάροβα σημείωσε πως η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» και προβλέψεις προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμμετοχή των Κούρδων στη συριακή αντιπολιτευτική αντιπροσωπεία και στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Η ίδια εξέφρασε ανησυχία και για τις προχτεσινές πληροφορίες για τη χρήση αερίου μουστάρδας σε πυραύλους που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» κατά του συριακού στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες νίκες του συριακού στρατού θα ανοίξουν πιο σύντομα το δρόμο για την προέλασή του στην πόλη της Ράκα (που είναι το προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία) και την επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, διαβεβαιώνοντάς τον για τη «ρωσική στήριξη» στις συνομιλίες της Γενεύης, που αναμένεται να ξαναρχίσουν στις 11 Απρίλη. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ακόμη πως ένα από τα «πιο σημαντικά καθήκοντα είναι να εξασφαλιστεί πως εξωτερικοί παίκτες θα εφαρμόζουν κοινές δράσεις», εκτιμώντας ότι σε τελική ανάλυση «θα πρέπει όλα τα σήματα που φθάνουν στις συριακές πλευρές να συγχρονίζονται με στόχο την ειρήνη και την εθνική συμφωνία».

Ενδιαφέρον έχουν επίσης και οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της γαλλικής Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ, στο «Ράδιο Κλασίκ», με αφορμή την πρότερη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις οποίες «Γαλλία και Ρωσία θέλουν μία ενιαία και κοσμική Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ