Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια πριν από τη νέα επέμβαση;

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αποδεκτή (τουλάχιστον στα λόγια...) από την παράλληλη ισλαμική «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» (GNA) στην Τρίπολη έγινε χτες η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» του νέου πρωθυπουργού, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, που διορίστηκε στην Τυνησία, ανοίγοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, το δρόμο για τα επόμενα σχέδια επέμβασης στη Λιβύη από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα την εκεί δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», όπως φαίνεται χαρακτηριστικά από τις κινήσεις των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στην Αφρική (AFRICOM).

Η εξέλιξη καταγράφεται περίπου μία βδομάδα μετά την άφιξη του Φαγιέζ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη και την εγκατάσταση της έδρας της κυβέρνησης σε πρώην βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με αραβικά δίκτυα, οι ισλαμιστές εξέδωσαν ανακοίνωση διατάσσοντας όλα τα υπουργεία, τους θεσμούς και τις επιτροπές τους να σταματήσουν τις έως τώρα δραστηριότητές τους και «να σεβαστούν τη νέα κυβέρνηση για λόγους εθνικού συμφέροντος». Διέταξαν επίσης την Κεντρική Τράπεζα και το Γραφείο Λογιστικού Ελέγχου να παγώσουν όλους τους κρατικούς λογαριασμούς, πλην εκείνων που αφορούν στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων. Η ανακοίνωση, που φέρει το σήμα της ισλαμικής μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας», του Χαλίφα Γκουέιλ, αναφέρει πως παραιτούνται άμεσα όλοι οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε χτες σε ναυτική βάση της Τρίπολης ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «καλά νέα, εφόσον μεταφραστούν σε πράξεις». Ο Κόμπλερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος «να παράσχει κάθε υποστήριξη για την άμεση και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» στη Λιβύη. Παράλληλα, ο Ματία Τοάλντο, από το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ξένων Σχέσεων», χαρακτήρισε την επίσκεψη Κόμπλερ στην Τρίπολη «σαφή ένδειξη πως πλέον ριζώνει στην Τρίπολη η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ