Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας

Στις θέσεις μάχης παραμένουν οι δυνάμεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Στις θέσεις μάχης παραμένουν οι δυνάμεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
ΜΠΑΚΟΥ.--

Η εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Καύκασο που υπέγραψαν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία με μεσολάβηση της Ρωσίας (όπως επιβεβαίωσαν τα επιτελεία στρατού των δύο χωρών) και μπήκε σε εφαρμογή την Τρίτη το μεσημέρι, γίνεται και πάλι αντικείμενο για αλληλοκατηγορίες για το ποιος την παραβιάζει. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι η αναθέρμανση μιας παλιάς διαμάχης - αυτής για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της - αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για μια ευρύτερη περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία. Είναι φανερό ότι στην υπόθεση εμπλέκονται διαφορετικές συμμαχίες καπιταλιστικών χωρών και εκδηλώνεται και ως σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας (που στηρίζει την Αρμενία). Ρόλο παίζουν και άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ (συμπροεδρεύουν με τη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Γαλλία), οι οποίες επιβλέπουν τη λεγόμενη προσωρινή εκεχειρία του 1994 μετά από τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που κατέληξαν σε ένα προσωρινό καθεστώς τόσο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και για 7 περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που έχει καταλάβει η Αρμενία και συνδέουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ μαζί της.

Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Αρμενίας

Ενδιαφέρον έχει ότι χτες ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερτζ Σαργκισιάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία και συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στην κοινή συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό, για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του (...)». Επίσης, ο Σαργκισιάν σημείωσε ότι «είναι οδυνηρό να βλέπουμε ότι η Ρωσία και άλλες χώρες πουλούν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν» και υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες που έχει η χώρα του να επηρεάσει την κατάσταση είναι περιορισμένες».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίμησε να μείνει στις εκκλήσεις και στις δύο πλευρές «να αποφευχθεί μια αιματοχυσία» και ανακοίνωσε ότι τον Ιούνη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίρνει το μέρος της μιας πλευράς, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες ότι αυτή υποστηρίζει τους Αζέρους. Είπε με νόημα: «Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Αν ψάχνουμε κάποιον που στηρίζει μία πλευρά, τότε αυτός είναι η Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «της Ρωσίας της αρέσει να παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Το έκανε στην Ουκρανία, στη Γεωργία και τώρα το κάνει στη Συρία». Η στάση αυτή επιβεβαιώνει ότι η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών είναι πολύ ευρύτερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ