Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Στελέχη επιχειρήσεων προσδοκούν εξελίξεις

Εστιάζοντας μάλιστα στις διεργασίες συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρήσεων για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ αναδεικνύει, με συνέντευξή του, στη «Χουριέτ» ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου «Τουρκάς» («Turcas» - που σήμερα δραστηριοποιείται σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ενέργειας) Μπατού Ακσόι, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν εκφράσει τη «διάθεσή» τους για τη συγκρότηση μιας μεγάλης επιχειρηματικής κοινοπραξίας που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Επιβεβαιώνοντας ότι η χάραξη νέων ενεργειακών διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο αφορούν «παζάρια» που διεξάγονται σε διάφορα κρίσιμα πεδία, το επιχειρηματικό μεγαλοστέλεχος επισήμανε: «Ορισμένες διμερείς συμφωνίες ίσως απαιτηθούν μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ο σχεδιασμένος αγωγός ίσως διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση μακροπρόθεσμων περιφερειακών προβλημάτων. Αν οι διάφορες πλευρές το επιθυμούν και αν διαμορφωθεί το απαιτούμενο πολιτικό περιβάλλον, το (ισραηλινό) αέριο μπορεί να αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία από το 2021...».

Συνεχίζοντας και παραπέρα, ο Ακσόι συνδέει τις παραπάνω συνεργασίες με ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσει η αγορά ρωσικού αερίου, αλλά και εξηγώντας: «Οσο λιγότερο εξαρτημένη είναι μια χώρα από έναν μεμονωμένο πάροχο, τόσο μικρότερο κόστος αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη θέλει να μειώσει το μερίδιο που έχει η "Γκάζπρομ" στην ενεργειακή της αγορά, ανοίγοντας την αγορά της περισσότερο και αυξάνοντας τις πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)... Η Τουρκία χρειάζεται το ίδιο. Η Τουρκία έχει συνδεθεί με αγωγούς με Ρωσία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν και άλλες δύο πηγές για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της μεταφοράς αερίου μέσω αγωγών: η ανατολική Μεσόγειος και το Ιράκ... Η εισροή φυσικού αερίου μέσω έξι ή περισσότερων αγωγών από πέντε παρόχους αντί για τέσσερις αγωγούς από τρεις παρόχους θα καταστήσει την Τουρκία ικανή να κερδίσει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές του αερίου. Πιστεύουμε ότι το αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα αποτελέσει μια τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία στην πορεία μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο...».

Τέτοιες επισημάνσεις φυσικών εκπροσώπων των μονοπωλίων αποτελούν σαφή ομολογία για την πορεία κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανοιχτή επιβεβαίωση των επικίνδυνων σχεδιασμών που δυναμώνουν στις πλάτες των λαών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στα τουρκικά ΜΜΕ «πυκνώνουν» ξανά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε νέες επαφές Αγκυρας - Τελ Αβίβ, με στόχο την αναθέρμανση των διμερών τους σχέσεων. Καθόλου τυχαία, χτες, δίπλα στη συνέντευξη του Ακσόι, «η Χουριέτ» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της πάλι ανώνυμες πληροφορίες κρατικών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες, το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη θα γίνει σε ευρωπαϊκή πόλη νέα συνάντηση. Μάλιστα, επικαλούμενη την ισραηλινή «Χααρέτζ» σημείωνε ότι από την τελευταία τέτοια συνάντηση, οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει αρκετές γνώμες για διάφορα «σχέδια απόφασης» που βρίσκονται υπό εξέταση για μια επίσημη «συμφιλίωση» των δύο χωρών.

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον (στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης για την πυρηνική Ενέργεια) ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνάντησε διάφορες οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι, συζητώντας μαζί τους τις πρόσφατες «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε Τουρκία και Βέλγιο, τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, την κατάσταση στην Παλαιστίνη, την «προσφυγική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ