Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σταθερά ισχυροί οι Τραμπ και Κλίντον, παρά τις πρωτιές των Κρουζ και Σάντερς

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απροσδόκητες πρωτιές στις προχτεσινές προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ουισκόνσιν πέτυχαν χτες ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, από τους Ρεπουμπλικάνους, και ο γερουσιαστής από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς, που αυτοπαρουσιάζεται και ως «σοσιαλιστής» στο μαραθώνιο των προκριματικών εκλογών, μέχρι τα συνέδρια των κομμάτων τους να καθορίσουν τον Ιούλη πού θα δοθεί το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η πρωτιά του συντηρητικού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, που είναι παράλληλα στέλεχος του αντιδραστικού λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού» και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των άλλων Ρεπουμπλικάνων, θεωρήθηκε από κάποιους αναλυτές σαν εξέλιξη που ίσως απειλήσει την ξέφρενη κούρσα του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ μέχρι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Η «Ουάσιγκτον Ποστ», πάντως, χτες έσπευσε να σημάνει «κώδωνα κινδύνου», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί για τη νίκη Κρουζ, με τη λογική του λιγότερου κακού έναντι του «χειρότερου» Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να φανταστείς έναν πιο ακροδεξιό υποψήφιο Πρόεδρο» από τον Τεξανό γερουσιαστή.

Μετά τις προκριματικές στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ προηγείται με 740 εκλέκτορες, ακολουθεί ο Κρουζ με 514 και τρίτος είναι ο Τζον Κέισικ με 143 εκλέκτορες.

Το ίδιο διάστημα, η χτεσινή πρωτιά του γερουσιαστή από το Βέρμοντ Σάντερς στο Ουισκόνσιν δεν φαίνεται να απειλεί τόσο, όσο να «ενοχλεί» τη μοναδική του αντίπαλο, Χίλαρι Κλίντον, καθώς της αποσπά την προσοχή από τις «γενικές προεδρικές εκλογές» και την εμποδίζει να εστιάσει όλο το βάρος στους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για το χρίσμα του κόμματός τους. Οι έως τώρα προκριματικές, σε συνδυασμό με τις ψήφους υπερεκλεκτόρων, φέρνουν πρώτη σταθερά την Κλίντον (παρά τις ήττες που υφίσταται κατά καιρούς στις προκριματικές), καθώς έχει συγκεντρώσει 1.743 εκλέκτορες. Ακόμη και μετά την «πρωτιά» που πέτυχε στο Ουισκόνσιν, ο Σάντερς περιορίζεται στους 1.056 εκλέκτορες, καθώς υστερεί σημαντικά στην υποστήριξη των λεγόμενων σούπερ-εκλεκτόρων, οι οποίοι είναι περίπου 700, δίνουν την ψήφο τους ανεξάρτητα από τις προκριματικές εκλογές, με την ιδιότητα του «επιφανούς» κομματικού στελέχους, όπως είναι εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες πολιτειών νυν και πρώην Δημοκρατικοί Πρόεδροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Οι επόμενες προκριματικές είναι στις 19η Απρίλη στη Νέα Υόρκη, που δίνουν ένα μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ