Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Σύσφιξη διμερών σχέσεων

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ, που είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αυστρίας (του αυστριακού κεφαλαίου) να βρεθεί διέξοδος στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική», αφού παρά τις δυσκολίες «οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι εταίροι», ενώ δηλώθηκε ότι η ατζέντα αφορούσε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπου υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες ...μπίζνες.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος κάλεσε για «κοινή πάλη κατά της τρομοκρατίας» και επισήμανε την ανάγκη της «διεύρυνσης της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών». Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Λαχώρη είναι «ένα ακόμη σημάδι της ανάγκης η διεθνής κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας». Φυσικά, το ζήτημα αυτό αξιοποιείται ως πρόσχημα απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να προωθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, ενώ ο Βλ. Πούτιν έθεσε το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «Βόρειο Ρεύμα 2» (Nord Stream 2), που έχει συμφωνηθεί από την Gazprom και την αυστριακή OMV, για μεταφορά από τη Βαλτική φυσικού αερίου προς την ΕΕ, που ουσιαστικά θα παρακάμπτει την Ουκρανία, κάτι βέβαια που συναντά αντιρρήσεις σε άλλες δυνάμεις της ΕΕ. Επίσης, από το 2015 οι δύο ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει για ένα κοινό σχέδιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή Ουρενγκόι της Δυτικής Σιβηρίας. Επίσης, έγινε γνωστό ότι την 1η Απρίλη, μεταξύ επίσης των δύο εταιρειών, υπογράφτηκε συμφωνία για μεταφορά ποσοτήτων πετρελαίου και επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και το σχέδιο για τη δημιουργία στην Αυστρία του δεύτερου μεγαλύτερου υπόγειου σταθμού αποθήκευσης στην Ευρώπη, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Γίνεται έτσι φανερό ότι οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ