Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναι στις μπίζνες της εκκλησίας

Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι δεν είναι πρόθυμη να συναινέσει στην προτεινόμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην παράδοση της Πεντέλης στα μεγάλα μονοπώλια που θέλουν να φτιάξουν ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλης ισχύος (300MW) σε αναδασωτέα περιοχή του βουνού, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίησή του. Ωστόσο, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, η επένδυση αυτή σκοντάφτει, προς το παρόν, σε δύο ζητήματα: στο ιδιοκτησιακό και στο γεγονός ότι αυτή θα αναπτυχθεί σε αναδασωτέα περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

  • «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής. Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
  • Οσον αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους, το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 - 2009».

Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής»!..

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι «παραμένει στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν την προώθηση της σκοπούμενης επένδυσης εντός του πλαισίου του Νόμου και του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ