Κυριακή 11 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ζωγραφική σαν παραμύθι»

Αναδρομική έκθεση της Φωτεινής Στεφανίδη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βόλου

Αναδρομική έκθεση της ζωγράφου και πολυβραβευμένης εικονογράφου βιβλίων, Φωτεινής Στεφανίδη, με τίτλο «Ζωγραφική σαν παραμύθι», φιλοξενεί (έως 6/4) το Πνευματικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου (αρχή λεωφόρου Σταδίου και Μανδηλαρά, τηλ: 24210 65.212). Στην έκθεση, παρουσιάζονται σπουδές, σχέδια, εικονογραφήσεις, ζωγραφικές συνθέσεις, αντικείμενα και συλλεκτικά βιβλία από τη μέχρι σήμερα πορεία της εξαιρετικής δημιουργού, η οποία θα παραστεί σε ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στα πλαίσια της έκθεσης, στις 17/3 (6 μ.μ.).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έκθεση διοργανώνεται από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου («Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ).

«Για όσους γνωρίζουν τις πολυάριθμες εικονογραφήσεις της Φωτεινής, της αέρινης αυτής ποδηλάτισσας του χρωστήρα, για όσους ευφράνθηκαν με την ποιητική του σχεδίου, της σύνθεσης και των χρωμάτων της, οι κατά καιρούς διακρίσεις, ελληνικές και ξένες, διόλου δεν εκπλήσσουν. Αντίθετα, έρχονται ως αναμενόμενες επιβεβαιώσεις. Καταφάσεις μιας αισθητικής που ξέρει να συναιρεί ελληνότροπα μακροπαράδοτες της τέχνης όψεις και οράματα, δοκιμασμένα μυστικά και κώδικες. Συνάμα και σημάδια ευοίωνα πως ηλεκτρονική εικονογράφηση, εικονοπλαστικές ακροβασίες ή όποιες παρόμοιες εφαρμογές δεν είναι, ευτυχώς, ικανές να εξοβελίσουν τρυφεράδα, ήθος και εικαστική ποιότητα από την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Γιατί, μπορεί η χλωρή παιδική ψυχή να δοκιμάζεται πολλαπλά από τις αγωνίες και τις εκτροπές του χειμαζόμενου κόσμου μας, μπορεί να εκβάλλουν μέσα της ουκ ολίγα πολιτισμικά απόβλητα, οφείλουμε όμως, ωσότου έρθει και δέσει, να τη διαφυλάξουμε με ευφάνταστα τεχνάσματα, έστω και με όπλα ουτοπίας.


Αυτό κάνει η Φωτεινή Στεφανίδη με τις εικονογραφήσεις της. Ιλαρό αντίδοτο, μαγικό φίλτρο. Χωρίς εικαστική διγλωσσία, χωρίς τις παραμικρές εκπτώσεις στην τέχνη της εν ονόματι μιας κακώς νοούμενης εμπορικής εικονογράφησης, ντύνει ανάλαφρα παραμυθένιες ιστορίες και παραμύθια λαϊκά, με τα αμιγώς ζωγραφικά της έργα. Από την ίδια στόφα και τα χαρακτικά της σε εικονογραφήσεις συλλεκτικών εκδόσεων, με αντιπροσωπευτικότερο το ποίημα του Λόρκα «Preciosa y el aire» («Του Ανέμου και της Παινεμένης»). Φωτεινή, χαίρε! Kαι με τις ποιητικές ζωγραφιές σου ευ ποίει!», γράφει, μεταξύ άλλων στο δίπτυχο κατάλογο της έκθεσης ο, επίσης, πολυβραβευμένος συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Χρήστος Μπουλώτης, πολλά βιβλία του οποίου έχει εικονογραφήσει η Φωτεινή Στεφανίδη.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ