Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Απεργία και συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών

ΤΑΛΙΝ.--

Τριήμερη απεργία ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί στην Εσθονία την Τετάρτη απαιτώντας μια αύξηση κατά 20% των μισθών τους για φέτος και 15% για το 2013 και το 2014. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Σήμερα ο κατώτερος μηνιαίος μισθός των εκπαιδευτικών είναι 608 ευρώ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν μπορεί να δώσει φέτος αυξήσεις και υποσχέθηκε πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό στα 700 ευρώ το 2013. Παράλληλα, δηλώνει απροκάλυπτα πως μόνο με νέες αυξήσεις στη φορολογία θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση, αλλά και με το κλείσιμο του 50% των σχολείων θα μπορούσε να αποφέρει μια αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών στο 30%... Σαν ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και ενάντια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, σε απεργία κατέβηκαν και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές μεταφορές. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν και στην πρωτεύουσα, το Τάλιν.

Υπενθυμίζεται πως η Εσθονία, με πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια κατοίκους εφαρμόζει ήδη μια σκληρή πολιτική λιτότητας σε βάρος του λαού, με το δημόσιο χρέος να κινείται στο 7,2% του ΑΕΠ, την ανεργία να έχει φτάσει, επίσημα, το 20%, με ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό στους νέους κάτω των 25 χρόνων, που έφτασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 το 37,2%. Μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%, περιόρισε τις κοινωνικές παροχές, οδηγώντας το λαό σε εκτεταμένη φτώχεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία και συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών (2012-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ