Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο γιορτασμό του Κιλελέρ

Από το περσινό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο για το γιορτασμό του Κιλελέρ
Από το περσινό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο για το γιορτασμό του Κιλελέρ
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής - αλλά και στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους νέους, τους συνταξιούχους - να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, υπογράμμισε ότι ο γιορτασμός της 102ης επετείου του Κιλελέρ βρίσκει την μικρομεσαία αγροτιά σε δεινή θέση, καθώς, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, το εισόδημά της έχει συρρικνωθεί, ενώ η σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση - τρόικα πλήττει βάναυσα και τον αγροτικό κόσμο.

Ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός του ξεσηκωμού και της θυσίας των κολίγων - είπε - αποτελεί συνέχεια των τελευταίων αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων σ' όλη τη χώρα που ανέδειξαν τα προβλήματα και τις αιτίες τους και πρόβαλλαν την διέξοδο που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Πρόβαλλαν, επίσης, τις άμεσες διεκδικήσεις, όπως:

* Να δοθούν άτοκα δάνεια στους αγρότες για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

* Να πάρει τα απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση για να αναγκαστούν οι εμποροβιομήχανοι να εξοφλήσουν τους αγρότες που έχουν παραδώσει, εδώ και καιρό, τα προϊόντα τους και παραμένουν απλήρωτοι.

* Να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 100% των ζημιών στις καλλιέργειες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.

* Να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και Φόρου Πετρελαίου.

* Να μην πληρώσουν οι αγρότες τα χαράτσια, (τέλος ακινήτων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, εισφορές ΟΓΑ, αύξηση αγροτικού ρεύματος, άδειες γεωτρήσεων κ.ά.)

Αλλος τρόπος ανάπτυξης

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», ο Β. Μπούτας σημείωσε: «δεν υποτιμάμε καμιά προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει την διατροφή της» και υπενθύμισε ότι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, μέσα από τους αγώνες του, έθεσε διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά εφόδια, κατάργηση των μονοπωλίων, των καρτέλ και των μεσαζόντων. Ομως, για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια εξουσία που δεν θα υπακούει στην ΚΑΠ της ΕΕ, χρειάζεται άλλος τρόπος ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό με λαϊκό έλεγχο, στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, στη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών, στη ανάπτυξη δημοσίου δικτύου μεταφοράς διάθεσης προϊόντων.

Με βάση όλα αυτά - κατέληξε - μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να κάνουμε και εξαγωγές προϊόντων προς όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ