Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την «εθνική ομοψυχία» στις παρελάσεις

Τις μέρες αυτές, με αφορμή τα καλέσματα ακροδεξιών και άλλων ομάδων για συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 25 Μάρτη, με προβοκατόρικα συνθήματα για «προδότες πολιτικούς», για «300 στο Γουδή» και άλλα παρόμοια, περίσσεψαν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων για «εθνική ομοψυχία» στις παρελάσεις. Από τη μια αξιοποιούν τους διάφορους προβοκάτορες για να συκοφαντήσουν και να απειλήσουν με καταστολή το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα και από την άλλη, με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα, καλλιεργούν στο λαό την ψευδαίσθηση ότι οι ιστορικοί επέτειοι έχουν το ίδιο περιεχόμενο για το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, για τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους.

Επί της ουσίας και με αφορμή και τις παρελάσεις, αναπαράγουν το επικίνδυνο για το λαό ιδεολόγημα ότι η «εθνική ομοψυχία», η παραίτηση δηλαδή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τους αγώνες ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, για να μην πληρώσουν αυτοί το χρέος και για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, είναι όρος αναγκαίος για να σωθεί η χώρα. Μόνο που όταν οι αστοί και τα κόμματά τους μιλούν για σώσιμο της χώρας, εννοούν να χρεοκοπήσει ο λαός για να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία και η ΕΕ. Εκεί κατατείνουν όλα τα μέτρα που παίρνουν. Σ' αυτά τα μέτρα ζητάνε να υποταχθεί ο λαός, στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας», που επαναφέρουν με αφορμή τις παρελάσεις.

Την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους. Τα ιστορικά γεγονότα είναι γέννημα - θρέμμα της ταξικής πάλης, της διαπάλης δηλαδή ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους καταπιεστές τους, σε κάθε φάση της κοινωνικής εξέλιξης. Και η επανάσταση του 1821 ήταν κοινωνική. Η ανερχόμενη αστική τάξη (τότε ήταν προοδευτική, σήμερα αντιδραστική, παρασιτική), μαζί με τα λαϊκά στρώματα, ξεσηκώθηκε κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά των φεουδαρχών. Ταξική πάλη του καινούργιου ενάντια στο παλιό.

Αυτή την αέναη πάλη και το καινούργιο που κάθε φορά γεννούσε, με ανείπωτες θυσίες και αίμα, τιμάει ο λαός στις επετείους και τις παρελάσεις και όχι την «εθνική ομοψυχία», που στις σύγχρονες συνθήκες του καπιταλισμού ταυτίζεται με την ταξική συναίνεση και συνεργασία ανάμεσα στους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά από τη μια και τα μονοπώλια από την άλλη. Εκεί στοχεύουν τα κηρύγματα περί «εθνικής ομοψυχίας»: Στο να κρύψουν τις ταξικές αντιθέσεις και τα αντίθετα συμφέροντα, τα οποία, στο πολιτικό επίπεδο εκφράζονται από τα κόμματα της πλουτοκρατίας από τη μια και το κόμμα της εργατικής τάξης από την άλλη. Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει και τη δική του συμμαχία να οικοδομήσει. Αφοβος και με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να βγει νικητής στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει αυτοί που σήμερα τον καλούν να επιδείξει «ομοψυχία» για χάρη τους.


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στη Βουλή το νέο εξοπλιστικό πακέτο για τα ΝΑΤΟικά σχέδια (2022-02-15 00:00:00.0)
«...δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες...» (2011-06-03 00:00:00.0)
Ευτυχώς, εκτός «συναίνεσης»... (2002-12-19 00:00:00.0)
Ποιος μας "φυλάει" από βαρβάρους; (1999-03-07 00:00:00.0)
Στηρίζουν όλοι την πολιτική μου! (1997-12-17 00:00:00.0)
Στηρίζουν τα εισαγόμενα (1996-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ