Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΣΑΜΟΥ
Οι αιτίες των προβλημάτων είναι συγκεκριμένες

Ανακοίνωση για τις χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα

Τις πραγματικές αιτίες της μείωσης της τιμής παραγωγού στα κρασοστάφυλα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Σάμου, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Τις μέρες αυτές γινόμαστε δέκτες μιας ογκούμενης και δικαιολογημένης αγανάκτησης των αμπελουργών για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης 2009.

Η αγανάκτηση αυτή δεν μπορεί - όπως επιχειρείται από κάποιους - να στρέφεται κατά της Ενωσης ως μορφής ενιαίας και αναγκαστικής οργάνωσης της αμπελουργίας της Σάμου, ούτε κατά των εργαζομένων σ' αυτήν.

Οι αιτίες της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος - παρά τις σοβαρές ευθύνες που φέρουν διαχρονικά οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διοικούν την Ενωση - είναι ίδιες με αυτές που καθημερινά εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και το λαό και πρέπει σε κοινό μέτωπο των αγροτών, των εργαζομένων να αντιμετωπιστούν.

Ειδικότερα και όχι για πρώτη φορά επισημαίνουμε ότι:

1) Η ΕΟΣΣ την τελευταία διετία έχει απώλεια 800.000 ευρώ από τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, που αυξήθηκαν από 3% σε 11,6%.

2) Η φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων επιβαρύνει την ΕΟΣΣ με πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο.

3) Η κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών από το 2004 στερεί από την Ενωση 600.000 ευρώ το χρόνο.

4) Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει αρνητικές συνέπειες στις πωλήσεις.

5) Η αύξηση του ΦΠΑ και η αναμενόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην Οργάνωση.

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία της αντιαγροτικής πολιτικής που συναποφασίζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η οποία καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της χώρας και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες μικρούς αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη είναι η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνων, με την οποία απελευθερώνονται οι εισαγωγές κρασιού από τρίτες χώρες και επιδοτείται η εκρίζωση του 20% των ευρωπαϊκών αμπελώνων με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται την παραγωγή και εμπορία διατροφικών προϊόντων.

Ο αγώνας των αμπελουργών της Σάμου πρέπει να στρέφεται ενάντια στις αιτίες που εξανεμίζουν το εισόδημά τους και στα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) που συγκυβερνούν και εφαρμόζουν όλα αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Πρέπει να είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και όλο το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ