Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 102ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Ολοι μαζί στον αγώνα με προοπτική!

Αποψη από το γιορτασμό της Κυριακής
Αποψη από το γιορτασμό της Κυριακής
Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, νέων των σπουδών και γυναικών της λαϊκής οικογένειας, πραγματοποιήθηκε, τη περασμένη Κυριακή, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων ο αγωνιστικός γιορτασμός της 102ης επετείου του Κιλελέρ.

Στο χώρο της εκδήλωσης, μαζί με τις σημαίες της ΠΑΣΥ, ανέμιζαν κι αυτές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, για να διαμηνυθεί η ανάγκη και η απόφαση για συγκρότηση και γιγάντωση του λαϊκού μετώπου, της λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, όπως τονίστηκε και στην ομιλία του εκπροσώπου της ΠΑΣΥ, αλλά και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δεκάδων αγροτικών συλλόγων, εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών και σπουδαστικών επιτροπών αγώνα, συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων γυναικών, αντιστασιακών παραρτημάτων και άλλων μαζικών φορέων.

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Θ. Μπιζαϊντέ, μέλος του Γραφείου. Παρόντες, ακόμα, οι Α. Σκυλλάκος, Απ. Νάνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης, βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο Αλ. Ουγγρίνος

Στην ομιλία του ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε: «Με το αγωνιστικό μας συλλαλητήριο στο Κιλελέρ, με την ΠΑΣΥ της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το ΠΑΜΕ των εργαζομένων, την ΠΑΣΕΒΕ των αυτοαπασχολούμενων, το ΜΑΣ των σπουδαστών και της νεολαίας, τους συνταξιούχους, την ΟΓΕ των γυναικών της υπαίθρου, με τη δική μας μαζική συμμετοχή απ' όλες τις γωνιές της χώρας, με τη δική μας φωνή αντίστασης, δίνουμε τον πραγματικό φόρο τιμής στους τότε κολίγους και τους αγώνες τους, σε όλα τα θύματα και τους αγωνιστές για τα συμφέροντα της αγροτιάς. Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να πορευτούμε αγωνιστικά στα ίδια βήματα, αντιπαλεύοντας τους σημερινούς μας εκμεταλλευτές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, που μας διώχνουν από τα χωριά και τα χωράφια μας».

Αναφερόμενος στο κίνημα που χρειάζεται σήμερα, επισήμανε: «Εχουμε καταλάβει την άγρια αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ. Εχουμε καταλάβει τον εκμεταλλευτικό ρόλο των μονοπωλίων, των μεσαζόντων, των καρτέλ σε όλους τους τομείς. Γι' αυτό μας είναι ξεκάθαρο, πως ένα κίνημα μας χρειάζεται: Το κίνημα αγροτών - εργαζομένων - μικροεπαγγελματιών, που θα γκρεμίσει αυτούς που ζουν σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τη φτωχομεσαία αγροτιά, μαζί με την εργατιά, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας και υπεύθυνους για το καθημερινό ξεκλήρισμά μας, τα μονοπώλια, τις μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες φυτικών και ζωικών προϊόντων, τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, τους εισαγωγείς και τους μεσάζοντες».

«Εχουμε τις δυνατότητες»

Κάνοντας λόγο για τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, υπογράμμισε: «Μπορεί η αγροτιά στη χώρα μας να θρέψει το λαό μας με ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα, γεωργικά και κτηνοτροφικά, αρκεί να την αφήσουν να παράγει χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό, αφού δίπλα στο μεράκι, τη γνώση και την εμπειρία του Ελληνα αγρότη, συνυπάρχουν οι πολλοί γόνιμοι κάμποι και τα οροπέδιά μας και το κατάλληλο κλίμα μας.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και η πολιτεία να ελέγξει την αθρόα εισαγωγή ομοειδών προϊόντων, ενώ η δική μας παραγωγή σε πατάτες, λάδι, φρούτα, κηπευτικά και άλλα προϊόντα παραμένει απούλητη γιατί οι εκβιαστές εμποροβιομήχανοι - εισαγωγείς, που ενθαρρύνονται από την ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ, ρίχνουν στην αγορά αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα τρόφιμα με μόνο στόχο το μεγαλύτερο κέρδος. Οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΚΑΠ της ΕΕ, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν άλλον προσανατολισμό όλα αυτά τα χρόνια, άλλους κανόνες ασπάζονται, αυτούς της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετούν, είτε χωρίς μνημόνια μέχρις προχτές, είτε με μνημόνια από σήμερα και αύριο».

Κι αφού αναφέρθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τόνισε: «Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Να αξιοποιήσουμε σαν εφαλτήριο σ' αυτόν τον αγώνα και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μαυρίζοντας όλους που με τις θέσεις και τις αποφάσεις τους έχουν ταχθεί απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Εμείς δεν το κρύβουμε, ούτε υποκρινόμαστε. Η ΠΑΣΥ καλεί την αγροτιά να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να ενισχύσει έτσι τη δική της φωνή και τη δύναμή της. Αυτό συμφέρει για το δυνάμωμα των αγώνων μας και αυτό θα κάνουμε!».

Αποδοχή και απήχηση

Καταλήγοντας ο Αλ Ουγγρίνος, σημείωσε: «Η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο και συνολικά στον ελληνικό λαό. Πρέπει να φτάσει και στον τελευταίο αγρότη και κτηνοτρόφο σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Πρέπει να εντείνουμε το άνοιγμά μας με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση όλης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, παράλληλα με την ένταση στην οργάνωση των αγώνων για κάθε μικρό και μεγάλο καθημερινό πρόβλημά της.

Η πρόταση της ΠΑΣΥ προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ