Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλει έναν Ελαιώνα παραδομένο στα μονοπώλια

Τα σχέδια μεγαλοεπιχειρηματιών που κερδοσκοπούν με τη γη εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, προπαγανδίζοντας και προωθώντας την παράδοση «φιλέτων» στα χέρια τους, εν προκειμένω του Ελαιώνα.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (εταιρεία του δήμου) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιώσιμος σχεδιασμός στις μεσογειακές μητροπόλεις». Αφορά στην ολοκλήρωση παρεμβάσεων, βάσει ευρωενωσιακού προγράμματος, σε περιοχές Γαλλίας, Ιταλίας, Καταλωνίας, στην δε Αθήνα στον Ελαιώνα. Παρεμβάσεις δήθεν για «βιώσιμη ανάπτυξη» αστικών περιοχών με έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αποσιωπώντας το ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται, το ποιος έχει ήδη τοποθετηθεί στην περιοχή αγοράζοντας σχεδόν τζάμπα κομμάτια της, αναμένοντας αναβάθμισή της, άρα και απόσβεση στο πολλαπλάσιο της αρχικής «επένδυσής» του.

Ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Μπρούλιας είπε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν εργαλείο για να ξεπεραστεί η κρίση, άρα να ανοίξει πάλι ο κρατικός κορβανάς ώστε να αναπλαστούν επίτηδες υποβαθμισμένες ως τώρα αστικές περιοχές, αναθερμαίνοντας «αγορές» στα μονοπώλια γης και οικοδομής.

Ενδεικτικά στο συνέδριο έγιναν συζητήσεις, εισηγήσεις από επιστήμονες-στελέχη ιδιωτικών εταιρειών («σύμβουλοι», «μελετητές», αρχιτέκτονες που μελέτησαν το θέμα με ανάθεση από τη δημοτική αρχή), παρουσιάστηκε συγκεκριμένο master plan για τον Ελαιώνα με τρία σενάρια διαμόρφωσης της περιοχής: Αγροτικό («το πρώτο σενάριο προϋποθέτει κύρια δημόσιες επενδύσεις, οι παραγόμενες αξίες δε θα έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό όφελος»), «Αγροτικό - Αστικό» (το οποίο επισήμως προκρίνουν ως λύση ανάπτυξης) και «Μητροπολιτικό» για το οποίο η ένστασή τους είναι πως «είναι μεγάλης κλίμακας σενάριο από οικονομικής άποψης» και «φαίνεται να υπερβαίνει την προβλέψιμη δυνατότητα των οικονομικών της πόλης και της χώρας» (βλ. «δεν μπορούμε τώρα να το πληρώσουμε»).

Ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει να περιγράψουν το σενάριο αναλυτικά: Οτι ο Ελαιώνας αποτελεί εν δυνάμει μια νέα «Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή της Αθήνας». Οτι σε όλη την έκταση δυτικά της Αγ. Αννης και κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων προγραμματίζεται οικοδόμηση γραφείων, επιχειρήσεων και κέντρων αναψυχής, νέοι συντελεστές δόμησης. Οτι μεγάλης κλίμακας οικιστικά συγκροτήματα ανεγείρονται στην έκταση ανατολικά του ρέματος του Προφήτου Δανιήλ.

Στην πρόταση σχεδιασμού που κατατίθεται στο συνέδριο, ακόμα και στο «καλό» σενάριο «Αγροτικής - Αστικής ανάπτυξης» προβλέπεται άφθονο τσιμέντο στην περιοχή: Οτι μέσα και δίπλα στον «πράσινο πυρήνα» θα οικοδομηθούν δώδεκα 20όροφοι «πύργοι», όπως χαρακτηριστικά τους ονοματίζουν, συνολικής επιφάνειας 170.000 τ.μ., για γραφεία, επιχειρήσεις, κατοικίες απευθυνόμενες εξ ορισμού στα μεγάλα βαλάντια λόγω θέσης, θέας (σε Ακρόπολη και Σαρωνικό) κλπ. Επίσης προβλέπονται εκεί άλλα τέσσερα τερατώδη συγκροτήματα: Το Μητροπολιτικό Κτίριο Διοίκησης (τουλάχιστον 40.000 τ.μ.), το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ και το «Mall» του Βωβού («θα διεγείρουν την ανάπτυξη» στην περιοχή), συν ένα «Aqua Center» με «εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες», «χώρους για άσκηση» να ξεδίνει η πλουτοκρατία που θα κατακλύσει την περιοχή.

Για δε την κατοικία αναφέρουν καθαρά ότι από το 3,7% που καλύπτει σήμερα τη συνολική επιφάνεια του Ελαιώνα θέλουν να την αυξήσουν «σημαντικά» με δύο τύπους κατοικιών: Σπίτια έως τριών ορόφων με κήπους (μια ειδυλλιακή εικόνα μεσοαστικών προαστίων) συν μεγάλα πολυόροφα μπλοκ κατοικιών με εσωτερικούς κήπους και αυλές. Κατοικίες νεόδμητες και πολυτελείς σε ένα αναπλασμένο περιβάλλον που μόνο κρατική χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλίσει και στη δοσμένη κατάσταση μόνο υψηλά εισοδήματα μπορούν να αποκτήσουν και συντηρήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ