Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Ξανά τσουχτερά ασφάλιστρα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι υποχρεώνονται και φέτος να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές για να λαμβάνουν πενιχρές αποζημιώσεις

Για άλλη μια χρονιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά ασφάλιστρα στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και να εισπράξουν πολύ πιο μικρές αποζημιώσεις αν πάθουν ζημιά. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έβγαλε τον τιμοκατάλογο για το 2012 όπου σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες και γίνονται εισπρακτικές αλχημείες με τον ορισμό πάλι τριών κατηγοριών εισφορών, την κανονική, με μείον 20% εισφορά και συν 20% εισφορά.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται και φέτος αυθαίρετα και εκβιαστικά, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, μέχρι τις 15 Μάη ή διαφορετικά να υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας - εκτροφής στον ΕΛΓΑ μέχρι 30 Ιούνη και να πληρώσουν απευθείας εκεί. Παράλληλα, ισχύει και φέτος η εκβιαστική μεθόδευση ότι αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια του ΕΛΓΑ τότε το οφειλόμενο ποσό θα αποστέλλεται στις Εφορίες για είσπραξη. Η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, που επιβάλλεται με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων. Με το νόμο που ψήφισε πρόπερσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει τώρα η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου αρπάζονται, προκαταβολικά και «ετσιθελικά», μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τσέπες των αγροτοκτηνοτρόφων, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα μήλα, στα αχλάδια, στα κεράσια, κ.ά., το ποσό της εισφοράς είναι πάνω από 40-50 ευρώ/στρέμμα, όταν τόσο δεν είναι το κέρδος που βγάζει ο αγρότης από την παραγωγή του και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα πουλήσει την παραγωγή του. Από την άλλη η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου με το Μνημόνιο 2 έκοψε 60 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ.

Ομως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές για να λαμβάνουν πενιχρές αποζημιώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι εισφορές που εισέπραττε ο ΕΛΓΑ ήταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και για πέρυσι πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, διπλασιάστηκαν... Για φέτος ο ΕΛΓΑ έβαλε στο εισπρακτικό στόχαστρο αχλάδια, μήλα και κεράσια. Στα επιτραπέζια αχλάδια έφτιαξε φέτος μια νέα κατηγορία όπου η εισφορά από 48 ευρώ το στρέμμα πήγε στα 86,4 ευρώ το στρέμμα και με το συν 20% οι εισφορές γίνονται αντίστοιχα 57,6 ευρώ το στρέμμα και 103,7 ευρώ το στρέμμα. Στα μήλα επίσης φτιάχτηκε νέα κατηγορία και από 42 ευρώ το στρέμμα γίνεται 67,2 ευρώ το στρέμμα και με το συν 20% γίνονται αντίστοιχα 50,4 ευρώ το στρέμμα και 80,6 ευρώ το στρέμμα. Από την άλλη υπάρχει μια μικρή μείωση της εισφοράς στο βιομηχανικό ροδάκινο, προφανώς επειδή ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι από την Πέλλα, ενώ στο βαμβάκι η εισφορά κυμαίνεται από από 3,4 ευρώ το στρέμμα μέχρι 5 ευρώ στο στρέμμα, ενώ πέρυσι ήταν από 3,4 μέχρι 5,2 ευρώ το στρέμμα. Ομως πρόπερσι η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι έφτασε τα 80 λεπτά το κιλό και πέρυσι έπεσε στα 50 λεπτά το κιλό και η αμελητέα μείωση της εισφοράς του ΕΛΓΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης η αύξηση της εισφοράς στα ακτινίδια, όπου από 39,6 ευρώ το στρέμμα που ήταν πέρυσι γίνεται 42 ευρώ το στρέμμα και για το νομό Καβάλας έφτασε τα 58,8 ευρώ το στρέμμα. Ακόμα, στα φιστίκια Αιγίνης η εισφορά πήγε στα 29,3 ευρώ το στρέμμα από 28,2 ευρώ το στρέμμα πέρυσι.

Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για να καταργηθεί ο νόμος - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει το χαράτσωμα και ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ