Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα 2 ευρώ «τρέχει» η αμόλυβδη

Ανακοίνωση - παρέμβαση του ΚΚΕ

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά με τη βενζίνη να έχει αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο. Η κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων που λυμαίνονται τον κλάδο των πετρελαιοειδών και οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα, και την ίδια στιγμή η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της ΕΕ απέναντι στο Ιράν από το οποίο προέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εισάγει η Ελλάδα, έχουν εκτινάξει τις τιμές σε επίπεδα απλησίαστα για τους εργαζόμενους που έχουν γονατίσει κάτω από την επίθεση στο εισόδημά τους και την ανελέητη κερδοσκοπία σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Χτες σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη κάτω από 1,7 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα έφτασε στα 1,955 ευρώ, στον Πειραιά στα 1,989 και στη Θεσσαλονίκη στα 1,859 ευρώ το λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφτηκε στο Ν. Ηρακλείου όπου η αμόλυβδη έφτασε να πωλείται στα 1,997 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτική της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων είναι η εκτίμηση που στελεχών των ΕΛΠΕ ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με εκείνη του 2009 στο ντίζελ και τη βενζίνη.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη φωτιά στις τιμές των καυσίμων:

«Από τη μια, η τεράστια κερδοφορία των μονοπωλίων που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου και η βαριά κρατική φορολογία και, από την άλλη, η επιθετική πολιτική της ΕΕ κατά του Ιράν, απ' όπου η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, βάζουν φωτιά στις τιμές των καυσίμων. Τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματα που τα υπηρετούν, είναι οι δυνάμεις που οδηγούν το λαό στο χάος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ